Pancarta 02
Pancarta 09
Pancarta 11
Pancarta 03
Pancarta 01
Pancarta 06
Pancarta 10
Pancarta 08
Pancarta 04
Pancarta 05
Pancarta 12
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Merescut homenatge a Joan Cunill i al seu llegat documental
L'exposiciķ de la "Vida de Caldes segons Joan Cunill" es podrā veure fins al 10 de juny a la Fundaciķ Palau

joancunill4

cunill

L'obra grāfica que Joan Cunill (1928-2017) va desenvolupar al llarg de la seva vida sobre Caldes i els seus veīns veu per fi la llum a la sala d'exposicions temporal de la Fundaciķ Palau sota el títol "La Vida de Caldes Segons Joan Cunill". La nostalgia s'impregna a les parets de la Fundaciķ Palau d'on hi pengen paissatges humans tradicionals de Caldes com la processķ del Carme, la Festa Major, la Cavalgata de Reis, els geganters, les puntaires... En total, una cincuantena de fotografies i dos projeccions audiovisuals de Joan Cunill que retraten la vida a Caldes durant la dčcada dels 70, 80 i 90.

joancunill2En paraules de Manuel Llanas, veí de Caldes i comissari de l'exposiciķ que es podrā veure fins al 10 de juny a la Fundaciķ Palau, "les fotografies de Joan Cunill tenen un valor documental de primer ordre pel poble de Caldes". "La gent que hi va reconeix els seus familiars i amics de Caldes", comenta Llanas. "I se sorprenen en seguida en veure pares, avis, tiets o ells mateixos en fotografies que ni sabien que existien", segueix. D'aquí el valor documental que té aquesta mostra pels caldencs i les caldenques.

Aquesta mostra és una ocasiķ per reforįar la memōria colˇlectiva i la histōria grāfica del nostre poble. Per Llanas, "és una oportunitat de reconstruir la histōria d'un poble que d'altra manera es podria perdre". I es que "no hi ha ningú a Caldes d'Estrac amb un arxiu tan extens i exhaustiu com el de Joan Cunill".

joancunill4Es per aixō que una de les feines principals, segons explica Manuel Llanas, va ser la selˇlecciķ de material entre els milers i milers de fotografies que Joan Cunill va realitzar durant tota la seva vida i que la familia conserva com un tresor. Així, la mostra es divideix en dos grans ārees: el paissatge humā, per una banda, i les botigues i establiments de Caldes, per l'altra. Perō el que sens dubte marca el ritme de la mostra és la presčncia de persones en totes les fotografies. "Sķn els autčntics protagonistes de la histōria del poble i aixō és el que més ens va cridar l'atenciķ alhora de fer la tria de fotografies", explica Llanas.

joan_cunill1

La massiva assistčncia en la inauguraciķ de l'exposiciķ, el passat 28 d'abril, és una mostra més de la importāncia que l'obra i la figura de Joan Cunill té per tots els caldencs i caldenques. Durant la inauguraciķ, moltes persones es van recončixer a les fotos. Els joves del poble se sorprenien veient fotografies fetes de quan eren petits a l'Escola i els més grans s'emocionaven en veure la cara d'amics i familiars penjades a la paret. En aquest sentit, una de les fotografies que més impacte va causar en el públic va ser la de la Colla del Ferro. "La gent es va emocionar molt al veure-la, sobretot al recončixer les cares que malahuradament ens han deixat", recorda Llanas.


L'čxit de l'exposiciķ representa "un homenatge del poble a Joan Cunill". Homenatge que no hagués estat possible sense la iniciativa de la Fundaciķ Palau, la feina de Manuel Llanas i la familia de Cunill per la seva generositat.


joancunill5

Durant la inauguraciķ en Joan Cunill, fill del fotōgraf, va agraīr tant a la Fundaciķ Palau com al públic assistent l'homenatge al seu pare. Cunill, que va arribar a Caldes amb la voluntat de ser barber i que va acabar treballant a la recepciķ del Hotel Colķn, era una cara coneguda i estimada al poble. A Caldes, en Joan, va fer fruir la seva faceta de fotōgraf i documentalista. En aquest sentit, Rosa Pou, Alcaldessa de Caldes, va voler agraīr la seva tasca com a cronista. "Era un salvador de recōrds", va assegurar Pou.


Des de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac volem agraīr especialment la inciativa de la Fundaciķ Palau i al mateix Joan Cunill (1928-2017) pel seu llegat documental del poble.

Informaciķ publicada el 10 de maig de 2018Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaįa de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05