Pancarta 03
Pancarta 10
Pancarta 07
Pancarta 12
Pancarta 05
Pancarta 11
Pancarta 01
Pancarta 06
Pancarta 08
Pancarta 02
Pancarta 04
Pancarta 09
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
L'Ajuntament de Caldes d'Estrac reobre el Parc de can Muntanyà
El Tomicus va causar la destrucció de quasi la meitat dels pins del Parc de can Muntanyà

reobertura_parc

reobertura_parc

Després d’un any tancat al públic per culpa de la plaga de Tomicus, el passat dissabte 19 de maig a les 12 del migdia el Parc Can Muntanyà va obrir de nou les seves portes. Tot i que el parc no està en les condicions òptimes després de l’impacte mediambiental sofert per culpa del Tomicus, el parc s’ha regenerat prou com per poder obrir al públic gràcies a les accions promogudes per l’Ajuntament, la Diputació i el Consell Comarcal, la feina dels joves i de la mestra de taller de “Fent camins” i a l’esforç dels veïns i veïnes de Caldes durant les jornades solidàries organitzades per l’Ajuntament. 

reobertura_parcEs recorda que ja a finals del 2016 es va detectar entre un 30-40% de pins afectats per la malaltia de l’agent patogen Tomicus al Parc de can Muntanyà. Aquesta situació era conseqüència, en part, de la sequera viscuda aquell any, la massificació de pins, la pobresa del sòl, l’excés d’exemplars i un deficient manteniment del Parc durant molts anys. Malauradament aquest insecte, el Tomicus, que afecta diferents espècies de pins, va emmalaltir una part important dels boscos no només a Caldes d’Estrac sinó a tot el Maresme. 

parc_reoberturaUn cop detectada la plaga, l’Ajuntament de Caldes, ara fa un any, va po- sar fil a l’agulla per fer front a la precària situació en la que es trobava el Parc. Juntament amb la col·laboració del Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona es va portar a terme una sèrie d’actuacions durant el 2017 l’estiu i que van consistir, primer, en la tala dels arbres malalts i els morts i, segon, en la retirada dels pins morts i altres restes vegetals en la majoria de camins. 

parc_reoberturaPel que fa a les accions de millora que queden pendents, el Consistori de Caldes ha promogut la creació d’una mesa per assolir la total recuperació del Parc. Experts mediambientals com la biòloga Carme Buxalleu i la mestra de taller de jardineria de l’Ajuntament de Caldes Àngels Fernández (encarregada de les recents actuacions de millora i arranjament del parc), Alícia Núñez, Ferran Amat, que assessoren en els elements antròpics, i Sílvia Bures, enginyera agrònoma així com la resta d’actors implicats en la gestió i funcionament del parc com l’alcaldessa de Caldes, Rosa Pou, el regidor de Medi Ambient, Miquel González, el regidor de Joventut, David Salvà, els regidors del PDeCAT a l’oposició, Joaquim Arnó i Elisabeth Segura, els membres de l’entitat Arrels Cultura, Núria Serra i Cesc Vila i el president de l’Associació Amics del Bonsai, Joan Puig, van participar el passat 23 de maig a la denominada com a “Mesa del parc”. Es tracta, doncs, d’una eina de treball, promoguda per l’Ajuntament de Caldes, per determinar quines han de ser les accions necessàries per restablir l’ecosistema i el bon funcionament del parc. La mesa en conjunt 

van començar a definir un pla director d’actuació que definirà els treballs necessaris i les directrius corresponents que s’hauran de prendre per acabar de recuperar l’ecosistema del parc. 

El projecte, en el que actualmente s’hi està treballant, es dividirà al seu torn en dues gran àrees. D’una banda, la “part dura” que tractarà sobre la restauració i la instal·lació de mobiliari, baranes i fanals. I de l’altra banda, “la part tova” que tindrà en compte la protecció de la fauna i la flora del parc, mantenint a ratlla els factors de risc (com plagues, sequera i les condicions del sòl) que poden afectar l’ecosistema del parc. 

La del 23 va ser, per tant, la primera de moltes reunions que serviran per treballar en el projecte marc d’actuacions per a la recuperació i manteniment del Parc de can Muntanyà i que comptarà amb la presència de tots els actors involucrats en el parc. 

La segona edició del Festival “Tots som indígenes” va servir per celebrar la reobertura del Parc de can Muntanyà el passat 19 de maig 

reobertura_parc

tots_som_indigenes

Per celebrar com es mereix la reobertura del parc, l’Associació Camí Ral 39 Verdura i Cultura amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament va organitzar la segona edició del Festival de música intercultural “Tots som indígenes” que va tenir lloc a la pèrgola del parc de 12 a 18h el passat dissabte 19 de maig. Les actuacions de grups i artistes provinents de diferents parts del món com Abdel Jalil, Àrab grup, Juano Damiani Quartet, Carre Candela Duo, Superrumberos i la Glabes i Afrolatino van fer les delícies dels assistents a l’acte que es van deixar caure al llarg de tot el dia per la pèrgola de can Muntanyà. La música va anar acompanyada de menjar típic de diferents cultures (cuscús, pizza, focaccia, guacamole, culant de xocolata) feta per Federico i Elisa de Panyamore. 

L’Associació Cultural Camí Ral 39 Verdura i Cultura, organitzadors de l’esdeveniment, ja està treballant en la tercera edició del festival nascut amb l’objectiu d’unir cultures d’arreu del món i fer palès la diversitat genètica i cultural del nostre poble. 

Tot i la feina que queda encara per fer i gràcies a les tasques fetes per part de l’Ajuntament de Caldes, el Parc de can Muntanyà va poder obrir les seves portes per tal que els veïns i veïnes de Caldes puguin gaudir d’aquest espai verd. En aquest sentit, cal recordar, que tot i que bona part del parc és accessible al públic, les zones del penyassegat i els seus voltants continuen tancades. 

Cal destacar la tasca dels joves i la mestra de taller de “Fent camins” (projecte d’ocupació i jardineria promogut des de l’Àrea de Joventut) durant les últimes setmanes per arranjar el màxim de camins possibles i fer-los accessibles. Des de l’Àrea de Joventut s’indica que “Fent camins” continuarà treballant durant tot aquest estiu per millorar l’accessibilitat en les zones que encara continuen tancades al públic. 

No et perdis el vídeo de la festa de reobertura del Parc de Muntanyà:
Informació publicada el 7 de juny de 2018Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05