Pancarta 02
Pancarta 08
Pancarta 01
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Entrevista a Jaume Juan Mas
Cap de Colla dels Geganters de Caldes d´Estrac des del 1998 fins al 2007

170101_capgrossos.jpg

Els dies de festa corren pels carrers de la vila sense vergonya empaitant i fent somriure als més escèptics. Amb forma d´animals, representant diversos oficis o caricaturitzant les cultures dels diferents continents, els capgrossos no paren quiets. Aquest 2016 la colla gegantera de Caldes d´Estrac celebra que ja fa 50 anys des de que els van regalar els primers d´aquests capgrossos i per això, Jaume Juan Mas, un dels amics dels gegants més veterans explica la història.

170101_gegants_jaume.jpgQuan va començar tot?
“Vaig néixer a Manelles, Girona i vaig venir a Caldes quan tenia 1 any i mig. Tinc 65 anys i unir-me a la colla perquè les meves filles tocaven la gralla i el tabal, i sempre havia d’acompanyar-les. M’agradava tant el tarannà del grup de geganters que de seguida em vaig animar a participar.

I no només participar...
Vaig ser Cap de Colla dels Geganters de Caldes d’Estrac des del 1998 fins al 2007, Vocal de Geganters de la comarca del Maresme al 1997 i President de Comarca de les Colles Geganteres del Maresme al 1998.

Aquest any la colla celebra els 50 anys des de que van tenir els primers capgrossos, i comenten que vostè és qui més sap la història.
Els primers capgrossos els va regalar el Sr. Isidre Vallès al 1965 i eren: el dimoni, el “negre”, el secretari, el “xinès”, el jutge, en Cantinfles i els bessons. Anys després Lluïsa Alemany i el seu marit ens van regalar el rei i la reina. El Paulí va ser una donació d’una estiuejant, la Maria Rosa i els darrers capgrossos els van triar els mateixos nens de la colla al Taller Ingenio de Barcelona: un llop, una ase, l’ànec i el Gall. Son els que més utilitzem actualment.

El seu preferit?
Hi ha un sens dubte! El que anomenem l’Avi. Té una característica especial que el fa ser un dels més entremaliats: pica l’ullet.

Com?
Els geganters vam anar restaurant tots els gegants, arreglant els vestits i com que fa tanta calor vam afegir ventiladors als caps de cada capgròs. Quan vam restaurar l’avi al 2010, Joan Puig, que era el portador, va afegir-li aquest detall que s’ha convertit en l’admiració dels més petits i que ha fet que sigui un dels més sol•licitats a les festes.

Segur que ha viscut moltes anècdotes, recorda alguna?
Des del 1993 fins al 2005 vam realitzar viatges per tota Europa gràcies a l’empresa COMMIT encarregada de fer torneigs de futbol infantils i juvenils. Nosaltres actuàvem durant l’esdeveniment i a canvi teníem l’ocasió de conèixer les ciutats.

I alguna viscuda a la comarca?
A Blanes. Un cop plovia tant que tots els capgrossos i el gegantó ens vam haver de ficar dins del caixer automàtic.

Sap si hi ha prevista alguna celebració d’aquest 50è aniversari?
El 12 de març es farà la celebració de portes obertes del gegants. Estaran a la Plaça de la Vila des de les 10h fins les 13h perquè tothom que vulgui veure com funcionen ho pugui probar.

Contacte: Colla de Geganters i Grallers de Caldes d’Estrac Plaça de la vila, 1. 08393 Caldes d’Estrac Telèfon 600 76 30 96/ 628 88 61 00. gegantscaldetes@gmail.com

Informació publicada l'1 de febrer de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05