Pancarta 02
Pancarta 01
Pancarta 07
Pancarta 08
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Entrevista a Inés Pacho
Presidenta d´Il·lusions Solidàries

ilusions_solidaries

Més de 3.400 nens i nenes rebran una joguina solidària en finalitzar el 2016 gràcies a la tasca que desenvolupa l’entitat caldenca Il·lusions solidàries. Infants que d’una altra manera difícilment estrenarien el curs amb el material necessari o es quedarien sense gaudir d’una sorpresa aquestes vacances de Nadal. “Volíem portar il·lusions als infants” explica la presidenta de l’associació, Inés Pacho, en preguntar-li com va sorgir la idea de crear aquesta entitat.

 ilusions_solidaries- Més de 10 anys en el món del voluntariat?
Vaig començar a implicar-me en projectes solidaris quan treballava en eldepartament de comptabilitat d’Oxfam Intermón. A més de la meva feina, feia de voluntària en accions com el “Trailwalker: 100km i una causa” on m’encarregava de rebre els participants quan arribaven a la meta durant la nit. El 2010, juntament amb el meu marit Josep Mir i uns amics, vam fundar Il·lusions Solidàries.

-I aquest any repartiran més de 3.000 joguines. Com va ser el primer any?
El primer any volíem repartir les joguines a infants de Senegal a través del París Dakar, però va coincidir que la competició va canviar d’emplaçament i es va passar a fer a Amèrica. Vam haver d’enviar les joguines a través dels nostres coneguts i amics que viatjaven a Senegal. Donat aquestes dificultats i pensant que al cap i a la fi, aquí també hi ha gent amb necessitat, vam començar a repartir les joguines entre la comarca del Maresme i la ciutat de Barcelona. El primer any vam lliurar 100 joguines.

-Com funciona Il·lusions Solidàries?
Ens basem en el reciclatge i la restauració. El primer és recollir les joguines, disfresses i llibres infantils usats, després fem una selecció d’aquelles que no siguin bèl·liques, que acompleixin amb lanormativa europea en quant a seguretat, i que tinguin un cost de restauració assumible. Un cop seleccionades, fem un procés exhaustiu de neteja i les restaurem: mirem si els hi manca alguna peça, si s’ha de reparar alguna cosa o tornar a pintar, etc. Finalment les emboliquem perquè els infants les rebin com si fossin noves. La joguina ha de quedar perfecta per poder lliurar-la. Hi ha molta dedicació en cadascuna de les joguines que lliureu.

-Molta dedicació i molta estima.

El concepte solidari de l’entitat és el de portar il·lusions i per fer-ho, a més de fer una restauració més que acurada, mirem de personalitzar les joguines el màxim possible. Per exemple, a alguns dels centres els demanem que els infants escriguin tres regals que desitgen, com si fessin la carta als Reis Mags, i sempre

acomplim amb almenys un dels seus desitjos, fins i tot si això suposa comprar alguna joguina nova perquè no la tenim.

Ilusions_solidàries-Amb quines entitats col·laboreu?
La recollida de joguines la fem de tu a tu, a través d’amics i coneguts o persones que gràcies al boca a boca s’assabenten de la nostra activitat i ens porten les joguines que els seus fills ja no utilitzen. També col·laboren amb nosaltres donant-nos joguines usades l’AMPA de Sant Andreu (Barcelona), lallar Les Vinyes de Cerdanyola del Vallès i Clementoni, una casa de joguines.

-Quina és la principal dificultat?
Hi ha moltes entitats que no volen joguines de segona mà, només accepten joguines noves que no s’hagin estrenat. No creuen en el reciclatge. Tot i així hem aconseguit col·laborar amb centres quetreballen amb nens tant a Barcelona com
al Maresme. Actualment cooperem amb Creu Roja de Caldes d’Estrac, el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona Wad-Ras, el Casal Infantil La Mina, La Fundació Comtal de Barcelona, el Casal dels Infants del Raval, La Nau de Zona Franca, i aquest any també hem començat a col·laborar amb la Fundació Germina de Santa Coloma de Gramanet i la Fundació Lotus Blau de Mataró.

-Quan es lliuren les joguines?
El 90% de les joguines les repartim a la campanya de Nadal i Reis, però darrerament els centres amb els que col·laborem ens demanen material per iniciar el curs i per a l’estiu: joguines, material escolar, disfresses, etc.

-Tothom pot ser voluntari?
Tothom. Hi ha moltes tasques a desenvolupar dins de l’entitat, des de treballar en la restauració de les joguines, com ajudar en el repartiment, la recollida, o en tasques de difusió, captació de fons, comunicació i xarxes socials. Tot i que actualment comptem amb dues subvencions: la de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona i som un dels beneficiaris dels concerts solidaris que organitza TEM productions, sempre calen mans.

-Un desig de futur
Tant de bo creixem! Ens agradaria ser una entitat de referència en el reciclatge i continuar desenvolupant la nostra tasca de sensibilització: les joguines que uns han deixat d’utilitzar poden ser una nova il·lusió per a d’altres.

Contacte:
Il·lusions Solidàries
Telf 664 50 82 42 (Inés Pacho)
Ilusions_solidaries@yahoo.es

Informació publicada el 14 de febrer de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05