Ajuntament de
Caldes d'Estrac

Àngel

Primer els tabals i després unes guspires formen el preludi. No hi ha temps per la foscor en les nits de correfoc que posen al seu lloc l’auténtic destí de tots els membres de la colla. Ja fa 20 anys que el foc els corre per les venes i ho celebren amb passió. Àngel Maculet, cap de colla dels Diables d’Estrac, llença una provocació a l’aire: “tothom és Diable”. Una provocació o una invitació?  Haurem de sortir sota les espurnes de la màgica nit del correfoc a verificar-ho.
   

Àngel M -  Com s’explica que hi hagués el drac abans que la colla?
CorrefocPerquè el drac va ser encarregat per la gent jove de la colla de geganters al 1990, tot i que el correfoc ja es celebrava des del 1984 amb els Diables de Canet i la col•laboració dels Comediants. Després d’uns anys, i veient que aquesta vila té quelcom d’especial i que el recorregut és brutal, vam començar a pensar en formar una colla. Al principi érem unes 8 persones, i vam fer una associació de joves, apolítica eh?. A partir de l’associació vam muntar la colla que va sorgir al 1997. No va ser difícil, no, sinó el següent! Però també he de dir que vam comptar amb la complicitat d’alguns treballadors de l’Ajuntament. He de dir també que al principi va se va ser una part de l’antiga colla de Canet, els coneguts com “els gitanos”, la que ens va assessorar sobre com fer les coses. Avui dia, nosaltres som padrins de la nova colla, amb qui col•laborem molt sovint.

Colla Diables

- Quantes persones sou actualment?
Entre diables i tabals som més de 60 persones de Caldes d’Estrac i d’arreu del Maresme.

- Com és la vida d’un diable dins de la colla?
El que fem és acceptar invitacions d’altres colles i fem intercanvis perquè vinguin al nostre correfoc. Tothom ens convida perquè volen venir a Caldes d’Estrac! Hi han cites durant l’any que no fallen: abans sempre participàvem a la Mercè amb la colla dels Diables del Gòtic, actualment som a la baixada de bèsties de Canet, tampoc faltem mai al correfoc de Sant Vicenç. Això per esmentar algunes d’entre moltíssims més!

160904_correfoc.jpg-  Gaudirem d’una celebració especial per commemorar els 20 anys?
Tenim moltes coses pensades, però no oblidem que estem en temps de crisis. D’altra
banda tampoc volem desvetllar cap sorpresa. Caldrà venir al correfoc per veure-ho!

161210_correfoc.Drac_de_Caldes-Com et converteixes en Diable?
Tothom és Diable! Però sí que és cert que cal tenir molt de respecte al foc,  una tremenda afició a caçar ànimes i una disposició absoluta a l’addicció a la pólvora. A part d’això, cal fer el curset CRE (Consumidor Reconegut com Expert), demostrar un mínim de responsabilitat i ser major de 18 anys. I sobretot, cal regalar molt!, massa! Temps, sacrifici, amics, família...ah si! I molt important també: calen moltes ganes de fer coses pel “punyetero” poble!

drac_de_caldes-Quina és la màgia de la que tothom parla quan descriu el correfoc de Caldes?
Per a mi és la vida!. Representa el naixement: llum i celebració. El recorregut és regalat: petit, estret, divertit!. Hi ha entrebancs que et fan créixer, com el pont del Bassiot, els no passareu (similars als problemes que ens trobem a la vida). Però finalment arribes a l’ajuntament i tot és llum i color. I després està la gent del poble, els moments que passem junts, la implicació. El foc és porta a la sang!. I tot això  que consti que ho dic des de la més perversa ànima de Diable!.

correfoc-perfil- Quin és per tu el clímax del correfoc?
El final! Tothom és feliç i podem gaudir d’una bona feina feta! És un moment d’adrenalina pura després d’haver patit un excés malaltís de responsabilitat! Sempre pateixes una mica pel tema de la seguretat i perquè tot surti segons el previst i tothom es diverteixi. Arribes al final i penses: “ho hem fet un altre cop! Hem guanyat!”

correfoc_astharoth- Alguna anècdota que no puguis oblidar?
Cada dia! Cada cop que surts amb els Diables!. Però ara em ve al cap aquella vegada que l’Hotel Colon no ens deixava començar des del punt habitual, era el primer any de la seva inauguració. Finalment l’hotel va cedir sota l’amenaça de que entraríem amb el drac encés dins de la recepció de l’hotel. I també puc dir que si algú té dubtes del pacte amb el dimoni, ha de saber que mai s’ha anul•lat a causa de la pluja. Fixeu-vos bé: sempre para de ploure cinc minuts abans de que comenci el correfoc.

-20 anys més?
Una eternitat!. Aquesta colla, aquest poble es mereix que lluitem per ell. Aspirem a superar-ho tot! i jo, com a Diable, espero poder estar a l'altura.Contacte:

Diables d’Estrac
619 71 55 40
diablesdestrac@hotmail.com

Informació publicada el 24 de juliol de 2017