Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Dijous, 19 d'octubre de 2017  -  2/4 de 8 tarda

171019_fundaciopalau_PalaumirapicassoPablo Picasso és un dels pintors més fotografiats de la història. La porta dels seus diferents tallers, així com la de les diverses residències que va ocupar, va estar oberta a moltes càmeres. Una d´elles va ser la de Josep Palau i Fabre, considerat el principal especialista en el geni malagueny. Palau va captar Picasso, però també l´estela deixada per l´artista, visitant els llocs en els quals l´artista va viure i els estudis en els quals va pintar. Palau també va fotografiar personatges relacionats amb la biografia de l´autor de Les senyoretes del carrer d´Avinyó.

Aquestes fotografies pertanyen al material de treball de Palau i són un record de les seves aventures picassianes. Llevat d´alguna excepció, el conjunt ha tingut poca divulgació i l´autor va emprar en els seus llibres alguns dels materials, de manera que encara resta inèdita bona part d´aquestes fotografies, on podem veure tant el pintor com l´estela que ha deixat, indicis de la seva geografia humana i plàstica.

Amb motiu del centenari de Palau i Fabre, és un bon moment per revisar aquestes fotografies i permetre que el gran públic tingui accés a Picasso gràcies als ulls de qui va saber contemplar-lo com ningú. Ens fiquem dins del taller del pintor, però també del propi biògraf.

El gruix de fotografies es complementa amb altres documents que rarament s´han exposat i que el biògraf va guardar entre els seus papers. Són apunts del mateix Picasso sobre el seu taller a Bateau Lavoir o respostes manuscrites als qüestionaris de Palau, a més de les llibretes de treball de l´escriptor, les seves càmeres fotogràfiques…

És el material de treball per títols com Picasso vivent, Picasso i els seus amics catalans o Estimat Picasso. A aquests documents s´han d´afegir les dedicatòries que el pintor realitza pel seu estudiós o peces tan desconegudes com una escultura inèdita de Picasso guardada per Palau i que es convertí en un improvisat cendrer pel pintor.

Cal fer una menció especial a la tasca de Palau i Fabre com a certificador d´obres de Picasso. En l´arxiu de la seva fundació s´han conservat totes les que va fer, fotografies en les quals Palau escriu de la seva pròpia mà un petit assaig sobre la peça objecte d´estudi. Probablement la més simbòlica d´aquestes pintures sigui la del primer quadre pintat per Picasso, també amb certificat del mateix pintor.

L´exposició inclou la pel·lícula amb guió i direcció de Josep Palau i Fabre Picasso a Catalunya (Estela films, 1975).

En una darrera sala es presentarà el projecte de l´any 2007 “Estimat Palau”, una sèrie d´homenatge realitzada per són Joan Fontcuberta, Luis Gordillo, Antoni Llena, Antoni Muntadas, Carlos Pazos, Perejaume i Antoni Tàpies. Tal i com explica Sol Enjuanes, coordinadora del projecte, “Estimat Palau” és un projecte que neix per celebrar el 90è aniversari de Josep Palau i Fabre. Amb aquesta finalitat es va recuperar de l´àlbum personal del poeta la fotografia de Picasso feta l´abril de 1964 per Palau a Nôtre-Dame-de-Vie.
Un cop ampliada i impresa sobre fusta es va remetre als artistes amb la invitació a intervenir-hi lliurement. Aquest és el punt de partida comú que ha donat lloc a una sèrie d´obres amb Palau i Picasso com a eix central que ens conviden a reflexionar sobre la pintura i la construcció de la imatge de l´artista.

Lloc: Fundació Palau
Adreça: La Riera, 54
Durada: Fins el 14 de gener de 2018
Ho organitza: Fundació Palau
Tipus d'acte: Exposició