Pancarta 02
Pancarta 01
Pancarta 08
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Entrevista a Teresa Barba i Mercè Loire
Coordinadora i secretària de l´ANC de Caldes d´Estrac

ANC - Setembre 2017

2010. Òmnium Cultural convoca la manifestació “Som una nació. Nosaltres decidim”. Grups d’amics, veïns i veïnes de Caldes es troben espontàniament units sota el
mateix lema. És així com comença a forjar-se l’ANC de Caldes. Set anys després, el que va ser una trobada és un ferm compromís, un camí on l’entitat ha anat donant
passes i aconseguint fites en la seva lluita per la independència de Catalunya tan emblemàtiques com la manifestació del 2013, on una Via Catalana de mans enllaçades
construïen una icona que perviurà per sempre en la memòria de tothom.

Ara, la convocatòria per fer un referèndum vinculant ja és una realitat tot i les incerteses que l’acompanyen. L’ANC de Caldes viu aquests darrers dies amb il·lusió i
determinació. A la pregunta de què faran aquest 1 d’octubre, no hi ha cap vacil·lació: “Anirem a votar”.

ANC - Setembre 2017- Quan es constitueix l’ANC de Caldes?

Arran de la gran manifestació convocada per Òmnium, comencem a trobar-nos un seguit de persones per participar en actes com la Caravana per l’Estat Propi del Maresme. El gener de 2012 constituïm la territorial de Caldes i al març assistim a l’Assemblea Constituent de l’ANC que té lloc al Palau Sant Jordi.

- Quantes persones sou actualment?

Actualment tenim uns 30 socis de Caldes, tot i que entre col·laboradors i simpatitzants, arribem a unes 300 persones, que mantenim informades mitjançant el correu-e, i darrerament, sobretot a través del facebook i twitter. La coordinadora, de totes maneres, la formem un petit grup d’unes 8-10 persones que ens reunim per organitzar les activitats que duem a terme durant l’any. Volem destacar que l’ANC se sustenta dels seus propis recursos, que són la quota dels socis, i del marxandatge. No rebem ni volem cap subvenció. De fet, és així com funcionen totes les territorials.

- Com veieu la implicació de Caldes en el procés d’independència?

L’Ajuntament té una majoria favorable a la independència (9 regidors sobre 11), però seria bo que hi hagués una visió supramunicipal en aquests temes, que els partits deixessin de banda les diferències i poguessin treballar tots junts per aconseguir l’objectiu.

- Fites aconseguides?

En primer lloc, la constància mantinguda durant aquests set anys tot i el cansament que genera la incessant negativa al diàleg per part de l’Estat Espanyol. I en concret, a nivell local, la resposta positiva a les diferents accions que hem anat fent. Per posar alguns exemples: el 2013, la mobilització de la Via Catalana cap a la Independència, que va comportar una important tasca organitzativa; el 2014 la reunió d’entitats i partits dins la Taula pel Dret de Decidir de Caldes d’Estrac, i tot el seguit de campanyes per la consulta del 9N (gigaenquesta, país groc...); el 2015, la pintada mural col·lectiva al safareig, com a reclam del 27S, i el 2016 l’entrada definitiva del nostre Ajuntament com a membre de ple dret a l’AMI (reivindicació iniciada el 2012). Aquestes són només algunes de totes les accions que hem realitzat, sempre des d’una posició pacífica i democràtica, amb la convicció que Catalunya, com a nació, té dret a l’autodeterminació.

150907_pintada-safareig-nena- Què és el que queda pendent?

Hi ha molta gent que està d’acord amb els ideals que defensa l’ANC, però costa mantenir un nivell de compromís (reunir-se, aportar idees, ser presents al carrer...). Ens agradaria aconseguir més implicació, especialment dels joves de Caldes.

- Com encareu el Referèndum?

Amb molta il·lusió! Hem iniciat la campanya penjant banderoles a la Riera, i ens hem unit també a la campanya unitària. Volem que tothom conegui les raons i els motius pels quals volem una Catalunya independent. Portem molt de temps esperant una resposta al nostre desig d’autogovern, però en més de 30 anys, el diàleg amb l’Estat Espanyol ha estat impossible. Hi ha una manca de respecte cap a la identitat, la llengua i la cultura catalana, a més d’un ofegament en el potencial i el progrés intel·lectual, econòmic i social de Catalunya. Tot això s’ha de donar a conèixer.

- Es pot impedir que es celebri el referèndum?

Quan la gent ens fa aquesta pregunta els responem. “I tu, què hi faràs?”. En gran part depèn de la fermesa de cadascú. No ho hem de delegar tot als polítics. Al cap i a la fi, aquest és un moviment que ha sorgit al carrer i ha d’acabar al carrer perquè així ho hem volgut. És clar que l’Estat Espanyol utilitzarà l’argument de la por amb tota la seva maquinària, i nosaltres hem de donar-hi resposta, però una resposta pacífica. No ens convenceran que la democràcia és el contrari.

- Quina resposta donaria als que diuen que es tracta d’un fet il·legal?

Aquí es dóna la paradoxa: justament nosaltres, que estem lluitant per dur a terme un procés democràtic i ens trobem amb tot tipus d’impediments, som acusats de ser antidemocràtics. Ratlla la immoralitat esgrimir la Constitució i la democràcia per oprimir i castrar un poble. Cal recordar que aquest moviment no és fruit de quatre “radicals”, sinó del desgast a nivell econòmic, social i identitari de milions de persones als que ens agradaria haver arribat a la convocatòria de l’1 d’octubre a través del diàleg. Però el problema és que estem defensant el dret d’autodeterminació a Espanya, en un altre país això s’hagués pogut pactar.

- Hi ha dos escenaris possibles després de l’1-O, com els afrontareu?

Si guanya el SÍ, Llei de transitorietat i endavant! Es faria el procés constituent amb totes les negociacions que implica. Si guanya el NO, evidentment estaríem tristos, però acceptaríem el resultat i hi hauria eleccions. L’únic que demanem és que es respecti el resultat, ja que ara sí, és vinculant.

- Amb quin missatge voleu finalitzar l’entrevista?

Amb una frase de D. Tutu “Si ets neutral en situacions d’injustícia, has triat el costat de l’opressor".

Contacte:

ANC Caldes d’Estrac:  caldesestrac@assemblea.cat

Fcbk: caldesdestrac.perlaindependencia

Twt: @CaldesEstracANC

LLegeix més entrevistes [+]

Informació publicada el 27 de setembre de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05