Pancarta 07
Pancarta 03
Pancarta 12
Pancarta 10
Pancarta 04
Pancarta 08
Pancarta 06
Pancarta 02
Pancarta 11
Pancarta 05
Pancarta 01
Pancarta 09
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
L´Ajuntament aprova un pressupost de 5.343.892 euros pel 2018
Es presenta el pla d´inversions pel 2018

foto_ple_extraordinari_pressupostos

En el ple del 11 de desembre de 2017, el regidor d’Hisenda, Ōscar Barķ va presentar el pressupost del 2018, que va ser aprovat amb els vots a favor dels 6 regidors d’ERC i PSC i els vots en contra dels 5 regidors del PdCat. L’import del pressupost, tant d’ingressos com de despeses, és de  5.343.892€.

Durant el ple, es va explicar que el pressupost acompleix amb tots els requisits legalment exigibles per la llei d’estabilitat pressupostāria i sostenibilitat financera.

Les despeses previstes al 2018 suposen un increment del 13,1% sobre les pressupostades el 2017 i, segons Ōscar Barķ, el pressupost contempla una consignaciķ suficient per atendre les obligacions compromeses per l’Ajuntament per a l’any 2018 i per donar compliment als projectes i programes previstos pel següent exercici.

Pel que fa als ingressos del pressupost 2018, el regidor Ōscar Barķ, va explicar que el principal ingrés corrent de l’Ajuntament prové de la recaptaciķ del impost de Béns i Immobles i que queda xifrat en 1.600.000 euros. En aquest sentit, s’ha previst un decrement de la recaptaciķ del IBI del 6,04% respecte l'exercici anterior, tal i com es va comprometre l'Ajuntament quan a mitjans del 2017 es va produir una no desitjada pujada d’aquest impost degut a la regularitzaciķ cadastral del 7%. D’aquesta manera, es torna als nivells d’ingressos del 2016 per a aquest impost.

El regidor va mencionar també que s’han inclķs al pressupost uns ingressos extraordinaris provinents de la plusvālua per la futura venda de l'Hotel Colon i de la venda d'un terreny municipal previstes durant el 2018. Barķ va justificar la seva inclusiķ citant que l’equip de govern té indicis clars d’aquestes potencials vendes durant l'exercici del 2018, tot i fent referčncia a la normativa que evitaria utilitzar aquests possibles ingressos per a serveis en el cas de no tenir-los contemplats en el pressupost.

Ōscar Barķ va explicar els programes d’inversiķ previstos a realitzar durant l’exercici econōmic de 2018 tot incloent els projectes que el govern té la voluntat de portar a terme, perō recordant que bona part no es podran realitzar al 2018 si no arriben els ingressos extraordinaris citats (fruits de la venda de l'Hotel Colon i del terreny municipal) o arriben a finals d’any. Concretament, va xifrar en un 4,69% la reducciķ en la despesa corrent del pressupost que hauran de fer, si finalment no arribés cap d’aquests ingressos.

Les inversions per a les quals es preveu rebre subvencions de la Diputaciķ de Barcelona en destaquen: la finalitzaciķ de les obres a l’Escola Sagrada Família amb un import de 105.000 euros, arranjaments en la instalˇlaciķ del pavellķ municipal amb un import de 50.000 euros, i obres de millora a l’Escola bressol amb un import de 9.000 euros.

De les inversions amb despesa corrent i supeditada als ingressos extraordinaris destaquen acondicionar el pārquing de la Nacional II que suposa una inversiķ de 12.000 euros (aquestes obres formen part d'un pla de mobilitat que es portarā a terme a partir del 2018), una millora de les instal•lacions informātiques de l’Ajuntament que suposen una inversiķ de 20.000 euros, la modernitzaciķ de l’enllumenat públic amb 20.000 euros, i algunes obres de pavimentaciķ de carrers amb ubicacions i imports per determinar. Ōscar Barķ va destacar que l’import fixat per a aquesta última inversiķ és fa per quadrar el pressupost contant amb els ingressos extraordinaris, i que en qualsevol cas quedaran lluny de consumir tal import.

El regidor va explicar el porcentatge del pressupost que es preveu dedicar a cada regidoria indicant que l’equip de govern seguirā treballant d’igual o millor manera per la prestaciķ dels serveis en totes les ārees.

Ōscar Barķ va destacar també algunes de les despeses de cada ārea. En l’ārea d’Hisenda va voler recordar que el proper any s'haurā de dedicar 587.000 euros al pagament dels prčstecs a llarg termini (per les plaques fotovoltāiques i el pla de pagament a proveīdors), i que l’import va augmentar en un 30% des del 2016 (xifrat en 453.000 euros) degut a la finalitzaciķ dels períodes de carčncia que hi havia per a aquests prčstecs.

Joaquim Arnķ, va donar diverses raons pel vot en contra del PdCat als pressupostos del 2018. El grup municipal del PdCat va mostrar el seu desacord en les prioritats de la despesa del pressupost, que va titllar de "vaguetats". D'altra banda, Arnķ va criticar de desmesurades la previsiķ de les plusvālues de la venta de l'Hotel Colon i la venda del terreny municipal, argumentant que sķn ingressos no garantits i variables.

En quant a les despeses, l'equip del PdCat va mostrar-se contrari davant la decisiķ de no invertir recursos en la renovaciķ del Centre d'Atenciķ Primāria, el Casal d'Avis, la insonoritzaciķ de la Nacional II i del trasllat de la bomba d'aigua de l'Hotel Colon i va criticar també l'augment en partides de comunicaciķ entre d'altres qüestions. Especial rellevāncia van tenir les preguntes sobre la falta de recerca de subvencions per part d'altres administracions que podrien anar destinades a la millora del poble. Arnķ també va destacar la falta de recursos destinats a les ārees d’ensenyament. Finalment, va objectar la partida destinada a l'estudi del Parc Maragall.

Al seu torn Rosa Pou, alcaldessa de Caldes, va argumentar que s'estā treballant en crear una escola digne tant a nivell estructural com en matčria de projecte educatiu amb més de 300.000 euros destinats fins ara a remodelar l'escola Sagrada Familia i l'escola Bressol. Pou va aprofitar per recordar a Arnķ que la fundaciķ Mercč Torres estā declarada en ruīnes i que durant 9 anys en el que el PdCat va estar al govern no es va fer res. Pel que fa al tema del trasllat de la bomba d'aigua davant de l'Hotel Colon, l'Alcaldessa va recordar a Arnķ que tampoc era una prioritat quan PdCat governava i va posar de manifest la poca transparčncia durant el govern anterior del PdCat sobre els problemes de legionelˇla a l'Hotel. Rosa Pou també va desmentir que les previsions ratllessin la imprudčncia, argumentant que un pressupost no compromet a cap despesa fixe i que si no hi ha diners per fer alguna de les actuacions el govern és el primer interessat en no fer despesa. Pou va acabar el seu parlament tot dient que amb el volum d'instāncies que presenta el grup PdCat l'únic que s'intenta es dinamitar el correcte funcionament de l'Ajuntament. Sobre les subvencions que el govern municipal no ha acceptat, Pou explica que aquella esmentada subvenciķ de la qual fa menciķ Arnķ obligava a l'Ajuntament a posar 400.000 euros dels quals no disposava degut al fort endeutament en el que es van trobar el Consistori.

Miquel González, regidor d’Urbanisme, va replicar al PdCat que mentre ells estaven al govern no es van ocupar ni del Casal d'Avis ni de l'edifici Mercč Torres deixant-lo en l'actual estat de ruīnes en el que es troba. També, va explicar que la insonoritzaciķ de la Nacional II no és una prioritat de l’actual govern per fer-ho amb fons propis i que, tal i com ja s'ha exposat en passats plens, aixō es una qüestiķ que no pertany als pressupostos municipals. González també va aprofitar per afirmar que el passat govern del PdCat va deixar en una ruīna econōmica l'Ajuntament i que des del govern s'estā treballant per posar ordre a les finances.

Al seu torn, Ōscar Barķ va explicar que s'havia enviat tota la informaciķ necessāria i va recordar l'objectiu de les comissions informatives que serveixen per resoldre qualsevol dubte. Barķ va finalitzar la seva intervenciķ amb dues dades: La primera, el deute de l'Ajuntament que el govern del PdCat va deixar a principis del 2016 de 99,3% i que ara se situa en el 72%.  La segona, el periode de pagament a proveīdors de 33 dies recordant que era al voltant dels 120 dies a principis del 2016.

Informaciķ publicada el 12 de desembre de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaįa de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05