Ajuntament de
Caldes d'Estrac
L'Exposició 'Gent de Caldes', que es podrà veure a la Fabriqueta fins al 3 de mar, és una mirada íntima i personal a la Gent Gran de Caldes d'Estrac

inauguració_expo_gent_caldes_fabriqueta4

expo_gent_caldesTot va començar quan la Leonor Manrique Fontrodona, fotògrafa i autora de l’exposició ‘Gent de Caldes’, va decidir agafar-se un temps de descans a la seva feina per acompanyar el seu pare malalt d’alzheimer. “Un any d’excedència per tenir cura del meu pare em va permetre retrobar-me amb la gent més gran del meu poble Caldes d’Estrac. Vaig començar a parlar amb ells i els hi vaig demanar permís per fotografiar-los, conscient de l’emprenta que havíen deixat al poble”, explica Leonor Manrique. Segons Manirique, “son gent que tenim una mica oblidada. No els tenim prou presents”. 

La Leonor es va dirigir a l’Àrea de Cultura per explicar la idea d’aquest projecte fotogràfic i esbrinar com podria materialitzar-se en forma d’exposició. D’aquesta manera, va nèixer la mostra que es va inaugurar el passat 18 de febrer i que es podrà veure fins al 3 de març a la Fabriqueta. Una mirada íntima i personal a la Gent Gran de Caldes d'Estrac. Un homenatge als nostres veïns i veïnes, però sobretot a la gent gran de Caldes, moltes vegades els i les protagonistes ocults de la història del nostre poble. 

expo_gent_caldes_rosa_leo“Em vaig donar compte de la importància del paisatge humà i que aquest es modifica constantment amb noves apoprtacions de famílies joves. Tenia la sensació de que els més grans estaven  en un segon plà. Els vaig anar fotografiant pel pur plaer de comunicar-me amb ells i sense voler tenia tantes fotografies que vaig pensar que seria genial poder compartir la meva experiència amb la gent gran de Caldes”, comenta Leonor.

D’aquesta manera, i tal i com va dir l’alcadessa de Caldes, Rosa Pou, durant l’acte inaugural “el projecte de la Leo és la història d’un paisatge. Però no d’un paisatge que té a veure amb les nostres platges, els nostres turons o els nostres rials. Tampoc té a veure amb un paissatge dels nostres carrers, les nostres cases ni els nostres edificis més singulars. És un projecte que descriu la història d’un paissatge humà. Un paissatge que està format per tots aquells homes i dones que, mica en mica, han ana teixint la història del nostre poble, Caldes d’Estrac.”

A la inauguració de l’exposició, en la que van assistir nombrosos veïns i veïnes de Caldes, tots els protagonistes de “les meves fotografies es van veure reflectits amb simpatia, recordant aquells detalls, potser insignificants però plens de vida, de joventud, amb la serenor i el respecte que dóna l’edat i la distància”.

inauguració_expo_gent_caldes_fabriqueta5“Aquesta resposta, per part dels protagonistes, va ser la satisfacció més intima. Contemplar aquells rostres amb un somriure i els ulls brillants va ser molt emocionant”, afirma Manrique. De fet un dels veïns fotografiats, “se’m va apropar i em va dir: te n’adones Leo que més d’hora que tard tots els que som aquí en aquestes fotos ja no hi serem?... així és la vida, no s’atura”.

Rosa Pou va anunciar que, un cop acabada l’exposició, els autèntics protagonistes, la gent gran de Caldes que ha prestat la selva imatge per la mostra, podran endur-se a casa les fotografies impreses. Així mateix, l’Ajuntament de Caldes inclourà les fotografies al seu arxiu digital i es podrán consultar al web municipal de Caldes.cartell_expo_gent_gran
Informació publicada el 21 de febrer de 2018