Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Caldes d'Estrac s'incorpora al Projecte Viles florides que promou la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental.

Viles Florides distingeix els municipis que treballen per la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i millora d’espais verds.

 

El Maresme, amb 17 municipis inscrits, és la comarca catalana amb més Viles Florides. Caldes és el darrer municipi en incorporar-se al moviment, el que reforça el lideratge de la comarca en el rànquing de Viles Florides de Catalunya i la col·loca com el territori amb més municipis florits de Catalunya.

Per Joan Baró, Regidor de Serveis Urbans i Via Pública del municipi, els motius que ens han portat a sumar-nos a Viles Florides s’expliquen per les ganes “tot i ser un poble petit”, d’ aportar la seva experiència, i “seguir mimant els espais verds a la vegada que volem millorar els entorns d’ esbarjo del nostre municipi. El verd dona vida i ens hi volem implicar”.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardiment, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’ àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’ economies locals a través de l’ atractiu del parc i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’ àmbit de l’ administració pública local. 

De forma anual s’ entreguen les Flors d’ Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’ Honor (n’ hi ha d’ una a cinc) s’ entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’ espai verd i el nombre d’ habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’ estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’ espècies o l’ estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de residus, o la qualitat del mobiliari urbà. 

A banda de les viles florides, el projecte pretén la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.


Informació publicada el 27 de març de 2018