Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Les dades de contacte de l'entitat, que son incorrectes a l'entrevista publicada al Portada nº252, les trobareu corretgides al final d'aquest l'article

carmen_chica_mareEs defineixen a sí mateixos com un grup de persones voluntàries amb una cosa en comú: estimen els animals. I és aquesta passió pels animals el que ha fet que sorgís l’Associació Caldes pels Animals, una entitat sense ànim de lucre que ja ha complert el seu primer any de vida. L’objectiu de l’associació és unificar esforços i organitzar la cura i protecció dels animals de carrer, que fonamentalment han estat abandonats. 

gat_xinesCom va néixer l’associació? 

La meva mare, que va morir l’any passat, venia des de Barcelona tres cops per setmana a Caldes i portava menjar preparat per als gats. Entre les dues, vam arribar a esterilitzar al voltant de 80 gats al llarg dels anys. I tot i que alguns veïns l’escridassaven, era molt combativa i no deixava de cuidar els animals. Quan ella va deixar de venir perquè era molt gran, vaig continuar la seva tasca. Hi havia d’altres persones que, també, de manera individual es cuidaven dels gats de Caldes. No ens conexíem entre nosaltres però a través de la Rosa Pou ens vam posar en contacte i vam decidir fundar l’associació. 

Quines son les accions que feu principalment com a associació? 

Bàsicament, seguim la política CER per a gats (captura, esterilització, retorn). També busquem qui pot acollir els petitons fins que trobem algú que els adopti. Com a associació, estem contra l’abandonament de tot tipus d’animals. Pel que fa als gats cal tenir present que formen colònies, es coneixen entre ells i dominen el seu entorn. Per això és important que la gent sàpiga que no es poden abandonar i deixar-los amb una colònia de gats de carrer perquè serien rebutjats. De fet, ningú hauria d’abandonar els seus animals domèstics. Si et fas càrrec d’un animal no és per deixar-lo de banda quan no et vagi bé cuidar-lo. Te n’has de fer responsable. L’abandonament és una pràctica cruel, com ho és el maltracte animal. Ells també pateixen com nosaltres. Al cap i a la fi nosaltres també en som d’animals. 

Quantes camades de gats hi ha a Caldes? 

Tenim coneixement d’unes 10 colònies distribuïdes per diferents llocs de Caldes. En total, calculem que pot haver-hi uns 70 gats dels quals n’hem esterilitzat un 80%. 

Quin diries que és el mite que la gent té sobre els gats de carrer que son equivocats? 

La gent pensa que els gats de carrer son salvatges i que porten malalties. No és veritat. Nosaltres ens cuidem de les colònies de les que tenim coneixement i procurem, dins del posible, que la població de gats no creixi. Però també hi ha persones que, de manera desinteressada, ens ajuden. 

gat_carrer

Us trobeu amb mostres d’incomprensió cap a les colònies de gats als carrers? 

No n’hi ha moltes però sí que n’hi ha. A vegades, ens trobem que tiren a les escombraries el menjar i l’aigua que posem als gats. També hi ha qui els posa verí. Una altra cosa és l’atropellament dels gats.
Però una de les coses més greus que ens trobem és l’abandonament. Ens hem arribat a trobar camades de cadells de gossos llançats al contenidor de la brossa. I això
ha passat més d’una vegada. Òbviament això està prohïbit per la llei de protecció d’animals, però a més, un fet com aquest demostra la inhumanitat de qui ho fa. 

Què és el que podeu fer com a associació quan us trobeu amb aquest tipus de casos? 

Nosaltres oferim assessorament a aquelles persones que no es poden fer càrrec dels animals i/o per a la seva esterilització. És important fer constar que a Catalunya existeix una llei de protecció d’animals i, per tant, hem de protegir-los de qualsevol maltractament, inclòs l’abandonament, que és denunciable. El que passa és que la gent que no els estima, fa aquestes coses d’amagat. 

Però no només és de les colonies de gats del que us encarregueu, oi? 

L’activitat bàsica son els gats perquè son animals que, pel fet de formar colònies, son controlables. En el cas de gossos perduts, posem anuncis, avisem la policia i distribuïm informació, o mirem si tenen xip per localitzar l’amo. També ens ocupem d’ocells ferits... Si nosaltres no podem fer-hi res, ens posem en contacte amb entitats que puguin donar un cop de mà. En aquest sentit, voldria expressar el nostre agraïment a totes les bones persones, centres veterinaris i l’Ajuntament de Caldes que  ens recolzen i ajuden en la nostra tasca. 

Qui conforma l’associació? 

Hi ha molts mites entorn dels gats i les dones. Amb aquesta associació es demostra que això no és així i personalment estic molt contenta. Jo sóc la més gran i no sóc ni em considero vella; a l’associació som de diferents edats, homes i dones i professionals de tota mena. Quan expliques les coses la gent pot valorar el benefici de l’estima i companyia dels animals. 

Com ha crescut i en què heu millorat respecte al principi, quan es va crear l’associació? 

Que no ens trobem sols ni indefensos davant de la incomprensió d’alguns. Hem descobert que molta gent enten el que fem i ens recolza. Hi ha molt bona harmonia entre tots nosaltres. Cadascú aporta la seva expèriencia i disponibilitat quan algú no pot encarregar- se temporalment de la colònia que controla. 

Falta camí per recórrer en el tema de la sensibilització envers els animals? 

S’ha fet molt si mirem enrere. Però queda encara molt per fer. Cal tenir present que el que volen i necessiten els animals, a banda d’alimentació i cura, és estima, espai i respecte. Ells ens ho retornen amb escreix. Cada cop més es valora la seva contribució en la vida de persones malaltes, gent gran, gent que necessita companyia, nens petits.... 

Plans de futur... 

Difondre la nostra activitat, aconseguir cada cop més conscienciació i evitar abandonaments de gats i gossos, establir lligams amb altres entitats relacionades amb els animals i fer entendre que el poble que estima els animals és un poble civilitzat. En aquest sentit, és important dir que la gent que no sigui de l’associació i vulgui donar de menjar als gats, ha de posar pinso i, en cap cas, restes de menjar de casa, així evitem brutícia i els gats estan alimentats de manera més sana. Estem oberts a oferir informació a totes les persones interessades en els animals. 

logo_caldes_pels_animalsDades de contacte:

Mail: Caldespelsanimals@gmail.com

Facebook: @caldespelsanimals

* Les dades de contacte de l’entrevista de PORTADA son incorrectes. 


Informació publicada el 9 d'abril de 2018