Ajuntament de
Caldes d'Estrac
L'exposició de la "Vida de Caldes segons Joan Cunill" es podrà veure fins al 10 de juny a la Fundació Palau

joancunill4

cunill

L'obra gràfica que Joan Cunill (1928-2017) va desenvolupar al llarg de la seva vida sobre Caldes i els seus veïns veu per fi la llum a la sala d'exposicions temporal de la Fundació Palau sota el títol "La Vida de Caldes Segons Joan Cunill". La nostalgia s'impregna a les parets de la Fundació Palau d'on hi pengen paissatges humans tradicionals de Caldes com la processó del Carme, la Festa Major, la Cavalgata de Reis, els geganters, les puntaires... En total, una cincuantena de fotografies i dos projeccions audiovisuals de Joan Cunill que retraten la vida a Caldes durant la dècada dels 70, 80 i 90.

joancunill2En paraules de Manuel Llanas, veí de Caldes i comissari de l'exposició que es podrà veure fins al 10 de juny a la Fundació Palau, "les fotografies de Joan Cunill tenen un valor documental de primer ordre pel poble de Caldes". "La gent que hi va reconeix els seus familiars i amics de Caldes", comenta Llanas. "I se sorprenen en seguida en veure pares, avis, tiets o ells mateixos en fotografies que ni sabien que existien", segueix. D'aquí el valor documental que té aquesta mostra pels caldencs i les caldenques.

Aquesta mostra és una ocasió per reforçar la memòria col·lectiva i la història gràfica del nostre poble. Per Llanas, "és una oportunitat de reconstruir la història d'un poble que d'altra manera es podria perdre". I es que "no hi ha ningú a Caldes d'Estrac amb un arxiu tan extens i exhaustiu com el de Joan Cunill".

joancunill4Es per això que una de les feines principals, segons explica Manuel Llanas, va ser la sel·lecció de material entre els milers i milers de fotografies que Joan Cunill va realitzar durant tota la seva vida i que la familia conserva com un tresor. Així, la mostra es divideix en dos grans àrees: el paissatge humà, per una banda, i les botigues i establiments de Caldes, per l'altra. Però el que sens dubte marca el ritme de la mostra és la presència de persones en totes les fotografies. "Són els autèntics protagonistes de la història del poble i això és el que més ens va cridar l'atenció alhora de fer la tria de fotografies", explica Llanas.

joan_cunill1

La massiva assistència en la inauguració de l'exposició, el passat 28 d'abril, és una mostra més de la importància que l'obra i la figura de Joan Cunill té per tots els caldencs i caldenques. Durant la inauguració, moltes persones es van reconèixer a les fotos. Els joves del poble se sorprenien veient fotografies fetes de quan eren petits a l'Escola i els més grans s'emocionaven en veure la cara d'amics i familiars penjades a la paret. En aquest sentit, una de les fotografies que més impacte va causar en el públic va ser la de la Colla del Ferro. "La gent es va emocionar molt al veure-la, sobretot al reconèixer les cares que malahuradament ens han deixat", recorda Llanas.


L'èxit de l'exposició representa "un homenatge del poble a Joan Cunill". Homenatge que no hagués estat possible sense la iniciativa de la Fundació Palau, la feina de Manuel Llanas i la familia de Cunill per la seva generositat.


joancunill5

Durant la inauguració en Joan Cunill, fill del fotògraf, va agraïr tant a la Fundació Palau com al públic assistent l'homenatge al seu pare. Cunill, que va arribar a Caldes amb la voluntat de ser barber i que va acabar treballant a la recepció del Hotel Colón, era una cara coneguda i estimada al poble. A Caldes, en Joan, va fer fruir la seva faceta de fotògraf i documentalista. En aquest sentit, Rosa Pou, Alcaldessa de Caldes, va voler agraïr la seva tasca com a cronista. "Era un salvador de recòrds", va assegurar Pou.


Des de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac volem agraïr especialment la inciativa de la Fundació Palau i al mateix Joan Cunill (1928-2017) pel seu llegat documental del poble.

Informació publicada el 10 de maig de 2018