Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Aquest projecte promou la transformació de racons de pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental

pergola_nenufarsViles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que distingeix els municipis que treballen per a la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i millora d’espais verds.

 

pergola_parc_can_muntanyaCaldes és el darrer municipi en incorporar-se a la iniciativa, cosa que reforça el lideratge de la comarca del Maresme en el rànquing de Viles Florides de tota Catalunya (amb més de 17 poblacions inscrites) col·locant-la com el territori amb més municipis florits de Catalunya.

Per Joan Baró, Regidor de Serveis Urbans i Via Pública del municipi, els motius que ens han portat a sumar-nos a Viles Florides s’expliquen per "les ganes de seguir mimant els espais verds del poble, a la vegada que volem millorar els entorns d’esbarjo del nostre municipi. El verd dóna vida i ens volem implicar en la seva millora”.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultural del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’ economies locals a través de l’ atractiu del parc i jardins.

Parc_Can_MuntanyaEl projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. 


De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a Viles Florides. La Flor d’Honor (n’hi ha d’una a cinc) s’entreguen de forma anual segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Els aspectes que es valoren de cada municipi són els següents: el patrimoni vegetal i paisatgístic, la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’ estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà. 

A banda de la Flor d'Honor, el projecte de Viles Florides pretén la participació ciutadana fomentant la implicació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística. L'objectiu és el de treballar plegats per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal de tot el municipi. 

Informació publicada el 15 de maig de 2018