Pancarta 02
Pancarta 05
Pancarta 09
Pancarta 04
Pancarta 10
Pancarta 03
Pancarta 08
Pancarta 06
Pancarta 01
Pancarta 12
Pancarta 11
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Els papers de Josep Mont
Presentaciķ del treball d'investigaciķ d'Ōscar Crespo sobre el músic caldenc Josep Mont i Grau, acompanyat del  professor Francesc Cortčs (UAB)

josep_mont1

josep_mont2El passat dissabte 17 de novembre a les 6 de la tarda es va presentar el treball de final de carrera (Musicologia) d'Ōscar Crespo sobre el músic i compositor caldenc Josep Mont i Grau a la Sala Cultural de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac.


josep_mont3Josep Mont va ser un músic caldenc que va ocupar el centre de la vida musical del poble. Ell i el seu germā Lluís varen fundar el “Cor parroquial” de Caldes i durant trenta anys el va dirigir fins la guerra civil, quan va ser cridat al front. Entre les seves composicions, destaquen la sardana “Caldetes”.  

josep_mont4Davant d'un públic nombrķs i en presčncia d'un cert nombre d'antics cantaires, Mercč Artigas (documentalista voluntāria i membre d'Arrels Cultura) va dir unes paraules de benvinguda i va explicar que el punt de trobada amb l'estudiant Ōscar Crespo va ser el DDP -Dipōsit Documental Provisional-, un espai de conservaciķ de documents tutelat per l'Ajuntament, que recull donacions de particulars i d'associacions de Caldes. També va subratllar la feina d'altres voluntaris al DDP com Rosa Nebot, Jordi de Vilar, Francesc Vila, Ramon Clofent i Marc Alsina. De manera molt especial, Artigas fa fer menciķ d'en Ramon Maria Salvā, artífex de la recuperaciķ del fons Mont i Grau.

L'Ōscar Crespo, ara musicōleg i aleshores estudiant, va comenįar a investigar la vida del mestre Mont a Caldes tot fent una visita al rector que el va adreįar als voluntaris del DDP.  En Ramon Maria Salvā (aviat farā dos anys de la seva mort) el va posar en contacte amb la filla del compositor, Remei Mont, que havia conservat l'arxiu personal del seu pare en el mas, prop de Reus, on viu amb la seva família. Després d'aquest primer treball, l'Ōscar ens explica que té la intenciķ d'abordar una segona fase d'estudi “dels papers del mestre” i en particular un text inčdit sobre la sardana.

Josep Mont Grau era fill d’un pagčs i una peixatera i es va mantenir en aquesta classe social tota la seva vida. Era un músic professional perō es mantenia grācies a la seva feina de comptable a una empresa de cerāmica de Barcelona. Durant 8 hores treballava en la seva feina i la resta del temps l’invertia en fundar escoles de música, composar, fundar cors i ensenyar a la gent de Caldes a cantar.

Al final de la presentaciķ i de les paraules del professor Francesc Cortčs, que va contextualitzar l'activitat de Josep Mont dins la vida musical catalana de la seva čpoca, la Remei va llegir unes paraules molt emotives recordant la figura del seu pare. 

Els assistents també van poder gaudir de la música del mestre interpretada pel pianista mataroní Jordi Lalanza, que va tocar dos fragments de la “Sonata número 23” de Josep Mont.

Informaciķ publicada el 28 de novembre de 2018Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaįa de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05