Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Durant la sessió, celebrada via telemàtica i retransmesa en directe, també es van debatre l´acord de petició a l´ACA per la inundabilitat dels edificis de la Riera, els convenis d´Ocupació COVID-19, la creació d´una plaça d´enginyer i la moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d´inhabilitació del President de la Generalitat de Catalunya.

Seguint l’ordre del dia, en primer lloc es van aprovar l’acta del 25 de maig i del 27 de juliol.

El segon punt va tractar el compte general de l’Ajuntament corresponent al 2019, format per les liquidacions dels comptes de l’Ajuntament així com de la seva empresa pública (EPEL). La liquidació de l’Ajuntament va ser tractada en profunditat en el ple del 27 d’abril. El regidor d’Hisenda, Òscar Baró va recordar que els drets liquidats van ser de 4.975.343,13 euros , i les obligacions reconegudes van sumar  4.988.374,54 euros. El resultat pressupostari ajustat va ser de 417.191,20 euros, i el romanent de tresoreria per a despeses generals va quedar situat en 792.921,48 euros. D’altra banda, va recordar que l´endeutament a llarg termini (LL/T) es va reduir en 394.196 euros, situant-se als 2.173.498,00 euros i amb un rati d´endeutament del 0,47 %,

Les dades en profunditat i gràfiques es poden consultar en aquest enllaç de la notícia del 5 de maig.

Pel que fa a la EPEL, el regidor va explicar que actualment estava només destinada a la gestió del parc fotovoltaic i va donar el detall de les dades del compte de pèrdues i guanys, resultant una explotació de -6.271,82 euros. sense incloure l’amortització de l’immobilitzat, i de -63706,41, incloent la amortització. Baró va afegir que l’import net de la xifra de negocis derivat de la producció energètica s’havia vist greument penalitzat al 2019 degut a incendis durant el juliol a les plaques fotovoltaiques així com un altre incendi en una de les casetes on s’hi trobava un inversor. D’altra banda, va indicar que actualment la planta està produint al 99% i que s’explicarien totes les actuacions i auditories realitzades al parc fotovoltaic en el següent Consell de la EPEL així com es valoraria la necessitat de més auditories.

El portaveu de GdE, Albert Batlle, va explicar que votaria abstenció i que quedava a l’espera del proper consell de laEPEL, esperat per les primeres setmanes d’reoctubre i on esperaven rebre informació de les auditories tècniques i detalls sobre la gestió.Joaquim Arnó, en nom de Junts per Caldes, va explicar que el seu vot seria en contra, al•legant que el pressupost no reflecteix la comptabilitat de l’ajuntament, en primer lloc perquè en el pressupost han detectat pautes de comportament que no s’acompleixen, com per exemple no demanar tres pressupostos per a contractes superiors a 3000 euros, també el fet de que hi ha despeses no contemplades com possibles demandes de concessionaris, i la manca de l’auditoria de gestió de l’ empresa pública.

Per la seva banda, tant el portaveu del PSC, Joan Baró, va mostrar la seva confiança en la tasca realitzada pel regidor d’Hisenda i el va felicitar per la feina realitzada, igual que la portaveu d’ERC, Laura Aloy.

La liquidació del pressupost va quedar aprovada per 7 vots a favor d’ERC i del PSC, 2 vots en contra de Junts per Caldes, i una abstenció de GdE.

En el punt número tres, es va debatre la petició d’actuació que es farà a l’ ACA pels problemes ocasionats per l’augment de la capa freàtica de la Riera que han provocat que alguns edificis hagin patit inundacions en els soterranis i pàrquings. Des de l’Ajuntament s’ha fet una reunió amb Josep Aguiló, cap de la demarcació territorial de l’ACA, i s’ha arribat a l’acord de que aquesta actuació entri dins del cicle de planificació d’actuacions del 2022 al 2027. El punt va ser aprovat per unanimitat.

El quart punt, també aprovat per unanimitat, posava sobre la taula el conveni amb el Consell Comarcal per donar suport a la treballadora familiar de Caldes. Mitjançant el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, el Consell Comarcal destinarà una treballadora familiar que donarà suport a la treballadora familiar de Caldes, descongestionant així la feina que s’ha incrementat degut a la pandèmia.
A continuació, es va debatre la creació per urgència del lloc de treball d’enginyer. Fins al moment, va explicar l’alcaldessa de Caldes, Rosa Pou, es comptava amb els serveis de l’enginyer només cada 15 dies, amb el col•lapse que suposava per al servei. Tots els grups municipals es van mostrar d’acord amb la mesura, i es va recordar també l’opció d’utilitzar un enginyer compartit amb el Consell Comarcal, mesura que s’estudiarà quan es materialitzi la proposta. El punt va ser aprovat per unanimitat.

Els punts 6 i 7 van quedar sobre la taula per al proper ple. En l’activitat de control es va donar compte del pla de contingència de platges.

Finalment, es va portar a votació la urgència, aprovada pels vots a favor d’ERC, GdE i Junts per Caldes i l’abstenció del PSC, de la moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitació del President de la Generalitat de Catalunya, que condemna “la repressió contra el moviment independentista” i la “persecució política contra els nostres representants al Govern, al Parlament, als ajuntaments i també en persecució de tota la ciutadania”, tot demanant “una justícia que doni garanties a l'estat i a tota la ciutadania”. La moció, amb algunes esmenes de format en el redactat presentades pel grup de GdE, va ser aprovada amb els vots a favor d’ERC, Junts per Caldes i GdE, i el vot en contra del PSC.

PRECS I PREGUNTES

En el torn de precs i preguntes, GdE va posar sobre la taula les novetats sobre el CAP. Pou va respondre que s’han fet diverses reunions amb la directora de l’Àrea Bàsica de Llavaneres, s’han augmentat les línies telefòniques i s’està treballant perquè els ciutadans tinguin el mateix metge a l’hora de seguir els seus casos. Pou va explicar que són conscients que la situació encara no està solucionada, però que s’estan dedicant molts esforços per millorar-la.

En segon lloc va preguntar quins protocols se segueixen al complex esportiu municipal. El regidor de Salut, Joan Baró, va enumerar la limitació de 20 persones d’aforament, el manteniment d’1,5m de distància, el control de la temperatura als usuaris, la neteja constant de les mans, el control d’accés, l’absència de contacte físic, la utilització de la mascareta abans i després de l’exercici, entrades esglaonades i la desinfecció del calçat.

En tercer lloc, es va demanar convocar el Consell Escolar Municipal. Pou es va mostrar d’acord en fer-ho el més aviat possible.

La quarta de les consultes va ser en referència al la concertació del Pla General, i a la necessitat de reparar canonades per al subministrament d’aigua en en la zona del carrer Major, carrer Mercè, i Pins i Salvà, a més d’una pavimentació en el Pont del Sergent i la creació d’una vorera de la carretera de Sant Vicenç fins a l’Institut de Sant Vicenç. El regidor d’Urbanisme, Miquel González, va explicar que estan en converses amb la Diputació de Barcelona per obtenir subvencions.

Finalment es va fer un prec sobre el POUM, demanant que el procés es realitzi per consens de tots els grups municipals, realitzant les reunions informatives necessàries, i amb la informació necessària com és l’avanç del ple. González,va explicar que s’informaria al govern i que en aquests moments s’ha realitzat una prospecció de mercat tal i com indica el procediment.

Junts per Caldes, va consultar sobre un recent informe jurídic dels Banys Termals encarregat per l’Ajuntament, segons el qual l’empresa ha incomplert el contracte. González va respondre indicant que està enmig del procés jurídic i que es realitzarà un expedient informatiu.

El grup municipal també es va interessar per la situació de l’Hotel Colon que no ha tornat a reobrir les portes. González va afirmar que es tractaria el tema en profunditat durant la propera Junta de Portaveus.

La tercera de les consultes va ser per a l’ampliació de la concessió del gimnàs municipal. González va respondre que s’havia realitzat d’acord amb el real decret del Govern com a indemnització per la pandèmia.

Finalment el grup va demanar bandes de seguretat a l’entrada nord, amb el carrer Fornaca i la substitució i neteja de contenidors. El regidor de Serveis Urbans, Joan Baró va respondre que prenien nota, i Pou va afegir que ja disposaven de nous contenidors que anirien substituint i va aprofitar per fer una crida al civisme.

En el torn de les preguntes dels ciutadans, es va demanar la col•locació d’una il•luminació càlida i no una freda al poble. Pou va respondre que s’està fent un estudi i que al centre del poble es prioritzarà la llum càlida, mentre que a zones més aïllades i per seguretat s’optaria per la llum freda.

El ple va concloure amb la demanda de recuperar el CAP, demanda que va ser acceptada pel govern, explicant que s’està fent tot el possible.

Escolta el ple: 

Informació publicada el 2 d'octubre de 2020