Ajuntament de Caldes d'Estrac

Pancarta 08
Pancarta 02
Pancarta 07
Pancarta 01
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTíCIES
Entrevista a Núria Serra
Presidenta d´Arrels Cultura, associació cultural i mediambiental

170423_arrelscultura_grup.jpg

Conèixer és estimar! Així ho afirmen, i d’aquesta manera s’inicien els records, els desitjos i la narració de com va començar a créixer una entitat moguda
per la inquietud de comprendre la història, viure la natura i promoure la cultura de Caldes d’Estrac. Però si haguéssim de destacar alguna de les seves qualitats, diríem que Arrels Cultura es caracteritza pel seu compromís amb el futur d’aquesta terra, que si coneixes, no pots deixar d’estimar.

170423_arrelscultura_nuria.jpg- Com definiríeu “Arrels Cultura”?

És una entitat formada per gent que s’interessa pel poble. Podríem dir que tot va començar per la curiositat de conèixer els orígens de Caldes d’Estrac, i això ens ha portat a àmbits tan diferents i complementaris com són la història, l’arqueologia o el medi ambient. Quan va sorgir l’entitat? Arrels Cultura es va constituir com a associació el 1994 arran de la publicació dels dos volums de llibres “Fotografies antigues de Caldes”, que vam realitzar gràcies a la col·laboració de particulars que van aportar imatges i documents. Però abans del 1994, podríem dir que l’entitat existia de manera informal. La botiga Arrels era un motor de cultura i un punt de trobada entre persones de diferents àmbits. D’aquí que escollíssim aquest nom que ja era conegut entre els veïns del poble.

-En quin punt es troba l’entitat avui dia?

Actualment hi ha implicades més de 25 persones entre els membres de l’associació i els voluntaris, i treballem en dos àmbits, d’una banda en el Dipòsit Documental Provisional (DDP) de l’Ajuntament, i de l’altra en activitats relacionades amb el medi ambient

- Quina és la finalitat última del Dipòsit Documental Provisional?

Que els caldencs puguin accedir a l’arxiu i que sigui una eina efectiva de recerca per a qualsevol persona interessada a conèixer la nostra història sota l’assessorament de l’Arxiu Comarcal i del seu director Alexis Serrano. Per això cal fer una tria, ordenació i condicionament dels documents que rebem de les donacions privades d’associacions i de particulars. I amb aquesta il·lusió ens reunim cada dijous entre les 17h i les 21h, a l’espai previst per a les entitats, just a sobre del nou Magatzem municipal.

170423_arrelscultura_auca.jpg- I respecte al medi ambient?

Hi ha tres espais de Caldes que volem promocionar i acostar a tots els veïns i veïnes de Caldes: el Parc Muntanyà, la façana litoral i la Torre dels Encantats. Comencem pel primer: el Parc Muntanyà. Cal que la gent el conegui i se’l faci seu perquè és un lloc que demana ser recorregut amb els cinc sentits alerta: tenim amfibis, ocells, plantes, però encara estan per descobrir per a la majoria dels caldencs. D’aquí que totes les activitats relacionades amb el parc que organitzem tinguin una vessant educativa.

- Quina és la prioritat del parc actualment?

Des del nostre punt de vista, ara és imprescindible sanejar-lo degut a les darreres afectacions que han patit els pins a causa del “tomicus” i la sequera. Però després de que es faci aquesta operació, cal preguntar-se: Quin parc volem? Una de les nostres biòlogues, Carme Buxalleu, ha elaborat un extens projecte per desenvolupar el creixement del parc en diferents fases, que s’ha presentat a l’Ajuntament amb el desig d’aconseguir que el parc creixi de forma saludable preservant tota la riquesa que conté.

- Expliqueu la vostra mirada particular sobre la façana marítima

Ens agradaria que es dediqués una zona per a la flora i fauna autòctona. És a dir, que es reservés la franja més pròxima al mar per als banyistes, però que a l’altra franja es deixés créixer la flora amb naturalitat. D’aquesta manera aconseguiríem que les arrels de les plantes formessin una xarxa profunda que per ella mateixa fixaria la sorra, evitant que els temporals se l’enduguessin. Hi ha un programa de la Comunitat Europea que promou aquest tipus de projectes amb finançaments especials.

170423_arrelscultura_parc.jpg

- Recordeu alguna activitat que us hagi quedat especialment gravada a la memòria?

N’hi ha moltíssimes, des d’exposicions com la que vam fer sobre el poblat ibèric de la Torre dels Encantats, a fires, sortides, fins i tot un còmic amb la història de Caldes. Una de les més curioses va ser “Actínia” que consistia en l’exposició de vuit aquaris amb espècies vives que recreaven el seu hàbitat natural: des de la superfície de l’aigua fins a màximes profunditats amb zones de coral.

-Quin és el vostre projecte sobre la Torre dels Encantats?

Als voltants de la Torre dels Encantats, declarada BCIN (Bien Cultural de Interés Nacional), hi ha un jaciment ibèric, l’ideal seria que s’obrís al públic i es pogués visitar en dies puntuals ja que és patrimoni històric.

Com seria el somni complet?

Tant de bo aquest turó que tenim aquí estigués obert al públic i reunís, d’una banda, el patrimoni natural que ofereix el Parc Muntanyà amb tota la seva riquesa, i de l’altra, el patrimoni històric de la Torre dels Encantats, i al peu del turó, el patrimoni cultural de la Fundació Palau. I no ens oblidem de la façana marítima, l’ideal per a nosaltres seria que s’integrés en el projecte europeu de protecció de l’entorn natural.

Contacte:

Arrels Cultura Tel.: 639 979 356 (10 a 13.30h i 17a 20h) de dilluns a divendres

arrelscultura@catmail.pro

Llegeix més entrevistes [+]

Informació publicada el 16 de maig de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05