Ajuntament de Caldes d'Estrac

Pancarta 01
Pancarta 02
Pancarta 08
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTíCIES
Campanya de vacunació contra la grip
L´objectiu d´aquest any és millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i entre els professionals de la salut

vacunaciogripLa regidoria de Salut informa que el 23 d'octubre es va iniciar la campanya de vacunació contra la grip, una mesura de prevenció fonamental per prevenir aquest virus i les seves complicacions. És per això que l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes.

Objectius de la campanya de vacunació

La grip pot comportar moltes complicacions, fins i tot la mort, sobretot entre persones grans i persones amb malalties cròniques. Precisament, un dels objectius d’aquesta campanya és el de millorar la cobertura de vacunació en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Es dóna la circumstància que en anys anteriors (2013 - 2014 i 2014 - 2015) només es van vacunar prop d’un 19% de les persones amb problemes de salut crònics d’entre 15 i 59 anys.


La grip, un problema important de salut pública

La grip continua sent un problema important de salut pública. Es calcula que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, i arribar al 50% o més en les persones internades en institucions tancades. La mortalitat es produeix principalment en persones grans (poden arribar a ser el 90% de les morts) o amb factors de risc preexistents.

La temporada 2016 - 2017, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada amb 601 casos greus confirmats pel virus de la grip. La majoria de casos eren persones no vacunades, entre les quals hi va haver 90 defuncions.

Algunes característiques de la grip

Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tractar d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. Les vacunes antigripals actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.

Vacunació
Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.

Qui s’ha de vacunar?
La vacunació contra la grip estacional s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:
·         Persones de 60 anys d'edat o més;
·         Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.;
·         Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma;
·         Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana);
·         Persones amb obesitat mòrbida;
·         Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip, i
·         Dones embarassades.
 
També s'adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara:
·         Professionals de la salut, tant de l'atenció primària com de l'hospitalària;
·         Treballadors d'institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents;
·         Professionals d'assistència domiciliària a persones d'alt risc (infermeria, voluntariat, etc.), i
·         Persones que conviuen amb persones d'alt risc (incloent-hi els infants).
 
Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:
·         Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc., i
·         Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l'any o a l'hemisferi sud entre els mesos d'abril i setembre.

On cal anar a vacunar-se?
Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d'atenció primària de salut.

La vacuna té efectes secundaris?
Un cop aplicada pot produir molèsties locals lleus, però rarament febre o malestar.

En quins casos està contraindicada?
Està contraindicada en cas de malaltia aguda, i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

Les persones vacunades de la grip es poden contagiar igualment?
La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Els virus gripals varien les seves característiques antigèniques amb facilitat d'una temporada a un altra i per mantenir l’efectivitat de les vacunes cal adaptar-les cada temporada a les soques de virus circulants. Les persones vacunades de la grip tenen una probabilitat més baixa de contagi, però s’ha de tenir en compte que un dels objectius principals de la vacunació no és solament evitar la infecció, sinó la prevenció de les complicacions que pot comportar la infecció pel virus de la grip. Això és especialment rellevant en persones amb malalties de base (diabetis, cardiovasculars, respiratòries, obesitat mòrbida...) tractaments immunosupressors o altres situacions de risc, més grans de 60 anys, gestants i mares lactants en contacte amb nadons i personal sanitari.
Cal recordar que durant la temporada d’hivern hi ha circulació de diversos virus respiratoris que poden donar unes símptomes molt similars que poden confondre’s amb un episodi gripal i per als quals la vacunació antigripal no té cap efecte preventiu.
 
Per a més informació podeu consultar el Canal Salut [+]

Informació publicada el 13 de novembre de 2017Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05