Ajuntament de Caldes d'Estrac

Pancarta 07
Pancarta 02
Pancarta 01
Pancarta 08
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTíCIES
Projectant el Parc Muntanyà
El ple del 28 de gener aprova el Pla Director que defineix les accions per a la recuperació del parc de Caldes

pergola_nenufars

La sessió plenària ordinària del 28 de gener va aprovar el Pla Director del Parc Muntanyà per 6 vots a favor dels grups municipals d’ERC i del PSC i 4 abstencions del PDeCat.

Durant l’aprovació del ple, l’alcaldessa de Caldes, Rosa Pou, ha volgut recordar a tots els presents, que el Pla Director simbolitza  “el compromís de realitzar les accions dissenyades més enllà de l’equip de govern que estigui a l’Ajuntament”. Pou ha subratllat el fet de que es tracta d’un pla realista que divideix el parc en zones i que permet anar treballant i anar fent millores en funció dels recursos humans i econòmics que hi hagin.

Des del PDeCAT, Joaquim Arnó, ha explicat que ha trobat a faltar la inclusió de més punts de vista en el projecte i per això el seu grup municipal ha decidit abstenir-se.

Parc_Can_MuntanyaAl seu torn, Pou ha posat en valor que el projecte ha tingut en compte les opinions que es van donar durant la taula de treball organitzada al mes de maig, on van participar experts mediambientals com la biòloga Carme Buxalleu i la mestra de taller de jardineria de l’Ajuntament de Caldes, Àngels Fernández (encarregada de les recents actuacions de millora i arranjament del parc), Alícia Núñez, Ferran Amat, que assessoren en els elements antròpics, i Sílvia Bures, enginyera agrònoma així com la resta d’actors implicats en la gestió i funcionament del parc com la mateixa alcaldessa de Caldes, Rosa Pou, el regidor de Medi Ambient, Miquel González, el regidor de Joventut, David Salvà, els regidors del PDeCAT, Joaquim Arnó i Elisabeth Segura, els membres de l’entitat Arrels Cultura, Núria Serra i Cesc Vila i el president de l’Associació Amics del Bonsai, Joan Puig.

“Volem un parc amb vida” ha afirmat l’alcaldessa de Caldes, donant pas al regidor d’Urbanisme, Miquel González, que ha explicat que no es pot continuar dilatant el procés de recuperació d’una de les zones de lleure més emblemàtiques de la vila.


Conversem amb Carme Buxalleu, biòloga i principal responsable del Pla Director del Parc

Carme Buxalleu, biòloga, ha estat una de les principals responsables de l’elaboració d’aquest pla, i ha estat present en tot el procés: des de l’exposició d’idees, al desenvolupament i la posterior redacció i confecció dels plànols.

pergola_parc_can_muntanyaSegons Buxalleu, existeixen diferents projectes, alguns executats (parcialment o totalment), altres no, que contemplen la recuperació (i/o restauració, i/o millora) del Parc. “Malauradament, són projectes dispars amb sengles criteris igualment dispars” , explica Buxalleu i subratlla que amb el  pla director “es vol assolir la total restauració, recuperació i millora del Parc”. El pla té en consideració la totalitat del Parc i de tots els seus elements, “tant antròpics com naturals, i seguirà una seqüència lògica que permetrà la consolidació dels elements de manera esgraonada, de tal manera que, primer s’actuarà sobre un d’ells, posteriorment sobre un altre i així fins al final però, sempre, tenint cura que l’acció següent no malmeti l’anterior” afirma Buxalleu.

Buxalleu també insisteix en el fet de que “El pla ha de ser una  eina flexible, adaptable a les circumstàncies. D’aquesta manera si un any, per exemple, no es disposa prou pressupost per arranjar tots els murs, serà factible arranjar tan sols un tram, l’any següent un altre i així fins fer-los tots.”

En quant a les línies d’acció, pel que fa a la vegetació, “es buscarà que el seu manteniment tingui el menor cost econòmic possible i la menor despesa possible d’aigua” afirma Buxalleu.

reobertura_parcSegons la biòloga, això s’aconseguirà: en primer lloc, aplegant majoritàriament les espècies foranes necessitades d’aigua a la zona de la pèrgola, on és més fàcil el seu reg i, a la resta del Parc, a excepció de l’anomenat enjardinament sec, potenciar les especies autòctones però, sempre, respectant els seus requeriments ecològics. D’altra banda, també es tindrà molt en compte quines comunitats vegetals potencials hi ha al Parc, o hi podrien ser viables.

“Les espècies autòctones són espècies que han evolucionat i adaptat a la nostra climatologia, pel que, una vegada implantades, el seu cost de manteniment serà nul. Com a planta autòctona s’entén aquella que viu de manera natural dins l’àmbit territorial de Catalunya” ha especificat Buxalleu. “Seguint aquestes directrius, i una vegada avivades les plantes, quasi l’únic cost de manteniment serà el d’evitar que envaeixin els camins” conclou la biòloga.
D’altra banda, per tal de facilitar l’execució de les diferents tasques, es definiran diferents ambients (i zones) els quals, s’aniran arranjant des dels més visitats fins als que ho són menys. “Amb això es vol assolir que els visitants tinguin una primera impressió amable i agradable i tendeixi a visitar la resta del Parc”, explica Buxalleu. I dins de cada ambient s’ordenaran, igualment cronològicament, les diferents tasques que s’hi ha de dur a terme.

És important assenyalar que l’ordre cronològic de recuperació, restauració i millora dels diferents ambients pot variar però, no així l’ordre establert dins de cada ambient.

Carme Buxalleu, ha destacat també que més enllà dels objectius immediats, l’objectiu final del Pla Director del Parc  es “que esdevingui un punt de referència pels seus valors naturals, paisatgístics i de lleure, convertint-se en un petit jardí botànic amb cartells tant de les plantes i comunitats vegetals com dels animals existents, amb una clara vocació didàctica”.

Informació publicada el 19 de febrer de 2019Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05