Pancarta 02
Pancarta 08
Pancarta 01
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
AGENDA
Dissabte, 17 de febrer de 2018  -  12 h migdia (*fins al 9-9-2018)
EXPOSICIÓ.PREGON DESIG: MIQUEL BARCELÓ A JOSEP PALAU I FABRE
A la Fundació Palau i Fabre

cartell_expo_miquel_barceloL´exposició Pregon desig, que reuneix obra original provinent del taller de l´artista dels darrers anys, és un homenatge de Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre en el centenari del naixement del poeta.

Miquel Barceló (Felanitx, 1957) és un dels artistes contemporanis que més valorà Josep Palau i Fabre. Un dels somnis del poeta va ser poder dedicar una exposició temporal a Miquel Barceló a les sales de la seva Fundació ja que admirava profundament l´obra de l´artista mallorquí. Malauradament, aquest desig no es va poder materialitzar en vida del poeta. És per això que vam proposar a l´artista de realitzar el logotip de l´Any Palau i Fabre i de poder realitzar una exposició de la seva obra a la Fundació Palau. Amb gran generositat i d´una manera desinteressada, doncs, Miquel Barceló ha realitzat el logotip de la commemoració i col·labora enguany en la celebració cedint 68 peces per a l´exposició Pregon desig: Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre, que han estat triades personalment per l´artista i que són de la seva col·lecció particular.

Les peces que composen aquest ben rebut homenatge són gravats, aquarel·les i obres realitzades amb tècniques mixtes, que es divideixen en diversos àmbits: peixos i pops, gravats amb termites, dibuixos per a brodats, sèrie eròtica, dibuixos africans, retrats i autoretrats. Són obres de cronologia diversa que comprenen des del 1999 fins a l´actualitat, com és el cas d´un quadern de treball realitzat entre Bangkok, Índia i París.

Completen el conjunt de peces el quadern on hi ha l´aquarel·la que ha servit com a logotip de l´Any Palau i Fabre i l´aquarel·la “Els Grius”, amb la il·lustració del Cant 29 del Purgatori de la Divina comèdia de Dante. Peça dedicada a Josep Palau i Fabre i que forma part del fons d´art de la Fundació Palau.

El 24 de febrer del 2005 Josep Palau i Fabre va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears. El poeta viatjà a Mallorca per rebre la distinció i aprofità l´ocasió per visitar Miquel Barceló. D´aquella trobada sorgí una relació d´amistat i d´admiració entre el pintor i l´escriptor. Poc després, Miquel Barceló regalà i dedicà a Palau aquest dibuix original d´un dels estudis per a la seva edició il·lustrada de la Divina comèdia de Dante, publicada per Galàxia Gutenberg. Josep Palau i Fabre havia publicat l´article “Sang i fetge” (AVUI, dates)  d´elogi d´aquesta edició.

L´exposició s´obre amb un petit text que Miquel Barceló va escriure el 2005 després de la seva trobada amb el poeta:

“De molts anys coneixíem l´amic de Picasso, el company de bauxes i l'apòstol… Quan va visitar-me a Mallorca, a Artà, Palau ja tenia més de 90 anys. Feia molt fred. Després de mirar molt les peces d´argila crua, algú va proposar un porro-canuto, spinello, de maria. En Palau, tot fumant i amb tota naturalitat va fer-nos saber que era la seva primera experiència amb aquesta droga i d'aquí passàrem a parlar d'Artaud que també havia conegut bé… Uns anys després vaig llegir la seva poesia; admirable, nova, fresca i tan jove d´aquest quasi centenari amic.”

L'exposició ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Banc de Sabadell i a la complicitat de l'editor Joan Tarrida.

Lloc: Fundació Palau
Adreça: La Riera, 54
Data: 17 de febrer de 2018 fins al 9 de setembre de 2018
Ho organitza: Fundació Palau i Ajuntament de Caldes d'Estrac
Tipus d'acte: Exposició
Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05