Ajuntament de
Caldes d'Estrac
L´acte de presentació es va celebrar el 7 de juny en el marc del cap de setmana literari

Guia dones pioneres

El divendres 7 de juny a les 19h, la Sala Cultural va acollir la presentació de la Guia de Dones Pioneres del Maresme. Des de fa 15 anys, les biblioteques editen una guia de recursos sobre temes d’interès local. Enguany el llibre s’ha centrat en les dones pioneres de la comarca. En el cas de Caldes d´Estrac, l´escollida ha estat M. Àngels Ruzafa Alsina per la seva emprenedoria i pel seu compromís amb les iniciatives de la vila i l’associacionisme.

Guia dones pioneresLes cançons de Lluis Llach, interpretades per Raquel Xiberta, va donar la benvinguda a tots els assistents, i a continuació, l’alcaldessa de Caldes, Rosa Pou, va obrir l’acte amb unes paraules dedicades a la M.Àngels Ruzafa i la calidesa de la seva trajectòria. Tot seguit, Tamara Alfaro, de la Biblioteca Can Milans, es va encarregar de fer la presentació de la guia i a continuació, M.Àngels va prendre la paraula per compartir la seva experiència amb el públic assistent, des de la Guia dones pioneresseva emprenedoria, va obrir la seva primera perruqueria als 18 anys, fins a la seva admiració per Lluis Llach al que va seguir fins al dia del seu comiat a Verges. 

M. Àngels també va destacar la seva militància al Moviment Comunista de Catalunya durant el postfranquisme, on segons ella "vaig aprendre que la política és un tot a la vida, engloba i implica totes i cadascuna de les nostres decisions com  a persones i com a societat", i on va prendre més consciencia i va desenvolupar el seu activisme feminista, fent reunions a casa seva amb altres dones.

Entrellaçant el discurs amb algunes pincellades d'humor, M. Àngels va continuar explicant també la seva implicació amb l’associacionisme i el seu compromís amb la vila. Entre d’altres coses, va destacar com va impulsar  Caldes per Bòsnia, va organitzar combois d'ajuda humanitària durant la guerra dels Balcans i va participar a la Plataforma Cívica de Caldes d'Estrac que va nèixer amb la guerra d'Irak. En l'àmbit cultural, també va destacar la creació de l’entitat Amics del Teatre que ja té una trajectòria de 23 anys, i a través de la qual s'organitzen sortides al teatre. "Actualment és el que ocupa el meu temps, organitzant sortides per veure obres de text, musicals, còmiques, dansa... i també col·laborant amb les activitats que organitza l'Ajuntament"va explicar.

En finalitzar, es va passar l’entrevista filmada a la M.Àngels Ruzafa, que aprofundia en la seva visió del paper de la dona a l’actualitat, tot oferint també una mirada cap al futur.

Guia dones pioneresLa interpretació de Raquel Xiberta va tornar a ser un reclam per donar pas al brindis i a un pica-pica on tothom va poder parlar amb la protagonista. M.Àngels Ruzafa ha destacat que tot i que al principi de saber que sortiria a la guia li va sorprendre, “l’acte va transcórrer amb molta naturalitat. Em vaig sentir molt ben acollida, en un ambient càlid i entranyable”. M.Àngels Ruzafa ha agraït també la tasca desenvolupada per la biblioteca que va saber emocionar-la amb detalls com la presència de la música de Lluis Llach.

Des d’alcaldia i l’àrea de Cultura, s’ha volgut destacar la importància de reconèixer el compromís de la M.Àngels, així com la iniciativa de les biblioteques que en aquesta guia han posat en valor la tasca de moltes dones que  amb la seva empenta han demostrat un ferm compromís amb la societat. La guia de dones pioneres del Maresme ja es pot adquirir a la Biblioteca Can Milans.

 Entrevista a M.Àngels Ruzafa, dona pionera del Maresme [+]


L’espectacle Balla’m un llibre tanca el cap de setmana literari

balla'm llibreDiumenge 9 de juny a les 18h, la Sala Cultural va acollir la proposta de dansa interactiva Balla’m un llibre, emmarcada dins de Calderart, Cicle d’Arts Escèniques i Musicals de Caldes d’Estrac, amb la que es va tancar el cap de setmana literari de Caldes.

Pares, mares i infants van poder participar d’aquesta performance on a través de la dansa, la música i la psicomotricitat es va barrejar literatura i arts escèniques. De la mà de la ballarina Claudia, els participants van poder descobrir el món secret dels llibres que van prendre vida, transformant-se fins i tot en animals.

Informació publicada el 13 de juny de 2019