Pancarta 01
Pancarta 08
Pancarta 02
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTíCIES
Fem-ho millor!
La recollida selectiva augmenta en 1´43% aquest 2019 en comparació amb el 2018 però també ho fa el rebuig domiciliari, que puja en un 0,89%

Residus_1

“Ho podem fer millor” és la conclusió que s’extreu de les dades de recollida de residus de Caldes d’Estrac facilitades per la delegació de GBI (Manteniment d’espais públics i gestió de Residus) a Caldes, en el període de gener a octubre del 2019 en comparació amb el mateix període del 2018.

Tal i com indiquen els gràfics facilitats per l’empresa concessionària de la recollida de residus GBI, aquest any, des de gener a l’octubre del 2019, s’ha recollit un total de 1.395.060 kg, un 1,12% més que al 2018 en el període que comprenen aquestes dates, on el total estava situat en 1.379.626 kg.

r_grafic_1
Recollida selectiva

grafic 2


Del total de residus, 590.880 kg pertanyen a la recollida selectiva (paper, cartró, vidre, envasos i matèria orgànica), el que representa un 42,93% del total. Per tant, la recollida no selectiva, és a dir, el rebuig, continua estant per sobre amb un total de 789.166 Kg (el 57,2%). En el mateix període al 2018, la recollida selectiva era d’un total de 590.460kg, que representava un 42,80%. És a dir, que la recollida s’ha incrementat en un 1,43%, en detriment al rebuig.

Si desglossem les xifres, podem observar que s’ha incrementat la recollida de tres de les faccions que componen la recollida selectiva. Concretament, el vidre (Al 2019 s’ha recollit 115.300kg, mentre que al 2018 van ser 106.780kg), el paper i el cartró (al 2019 s’han recollit 76.600kg, mentre que al 2018 van ser 58.240kg) i els envasos (al 2019 s’han recollit 79.920kg, mentre que al 2018 van ser 71.720kg)

Malauradament, la recollida d’orgànics ha baixat, aquest 2019 s’ha recollit 327.060kg, mentre que al 2018 es va arribar als 353.720kg.

Recollida domiciliària ordinària

Una altre dada significativa és la de la recollida domiciliària ordinària, el que podríem anomenar “rebuig domiciliari”. Des del gener a l’octubre del 2019, s’ha recollit 796.180kg, un 0.89% més que en el mateix període del 2018, en el que es van recollir 789.166kg.

Caldes pot millorar
El delegat de GBI a Caldes d’Estrac, Xavier Sala conclou davant d’aquestes dades: “Es pot fer millor. Sí que és veritat que hi ha una tendència a l’increment de la recollida selectiva, i això és significativament positiu, però queda contrarestat amb l’augment del rebuig domiciliari”. L’ideal, segons el delegat, seria que baixés el rebuig domiciliari, i que això es veiés reflectit en la recollida selectiva. Tal i com estan ara les dades, “Caldes té marge per millorar i fer una recollida selectiva més exhaustiva”.

Què pot fer la ciutadania per millorar la gestió de residus?

contenidors 2019

De les campanyes de sensibilització que cada any emprèn l’Agència de Residus de Catalunya, podem concloure que no necessitem implementar mesures extraordinàries en el nostre dia a dia, sino utilitzar bé els mitjans que tenim al nostre abast per pujar un esgraó més en la millora de la gestió dels residus que generem. Tres són els conceptes claus: estalvi, consciència i civisme.

El més immediat és reduir els residus que generem. Com? Seguint uns criteris de sostenibilitat en la realització de les nostres accions quotidianes, a l’hora de comprar productes i materials i també a l’hora d’utilitzar-los.
Exemples pràctics: disminuir la utilització d’envasos d’un sol us, començar a fer servir productes recarregables (especialment les piles que són altament contaminants), reutilitzar els mobles, utilitzar bosses de roba, el carretó o el cabàs enlloc de les bosses de plàstic; evitar productes amb un embalatge excessiu, comprar productes en envasos grans enlloc dels envasos individuals, prioritzar els envasos retornables, apostar pels productes de segona mà, i substituir l’hàbit de “llençar” pel de “donar”.


El segon punt és el de tenir consciència del que estem consumint. Per exemple, és recomanable escollir productes que tinguin els distintius ecològics reconeguts, que siguin biodegradables i no siguin tòxics. Cal estar informats sobre aquells comerços que aposten per la bona gestió i la sostenibilitat i exercir la sobirania de consumidor conscient.


Finalment, cal fomentar el civisme. En primer lloc, és important fer un bon ús dels contenidors, coneixent on s’ha de dipositar cada un dels residus, però també fent correctament el dipòsit.
Per exemple, en el cas del cartró, és necessari plegar –ho correctament, de manera que la persona que vingui després també pugui fer ús del contenidor, i facilitant la feina a la brigada de neteja.
S’ha de tenir una cura especial en el llançament de voluminosos. Sempre que sigui possible, s’ha de portar a la deixalleria de les Tres Viles, ubicada al c/Indústria 36, de Sant Andreu de Llavaneres, o bé anar a la deixalleria mòbil els diumenges de 10 a 13:30h a l’esplanada de Can Muntanyà. Si tenim una quantitat alta de voluminosos i no ens és possible portar-ho a la deixalleria cal fer un avís previ a l’ajuntament (telf: 93 791 00 05) . Des de l’ajuntament es recorda que una actitud irresponsable a l’hora de llençar els voluminosos suposa una inversió extra que es paga amb els impostos de tots.
Finalment, cal mantenir una actitud cívica en el carrer, recollint els excrements de gos, regant amb aigua els pipis dels gossos als carrers, o llençant les burilles de les cigarretes on pertoqui.

Segons l’alcaldessa de Caldes, Rosa Pou: “Hi ha un munt de petites accions que podem fer al nostre dia a dia per minimitzar la generació de residus. A vegades només cal pensar com ho fèiem fa unes dècades i recuperar hàbits que el suposat “estat del benestar” ens ha fet pensar que no eren prou bons, com la compra a granel, els envasos reutilitzables, els productes de segona mà, l’ús del cabàs, el carret de la compra, les bosses de malla o de roba... Hi ha un munt de comerços emergents que ofereixen resposta a aquesta demanda creixent.”

Si tots posem de la nostra part seguint aquestes indicacions, s’aconsegueix l’objectiu d’estalviar recursos naturals, aigua i diners, donar més rendiment a tots els materials i disminuir tant la producció de residus com la contaminació.

I des de l’Ajuntament?

Hi ha diferents àmbits on l’Ajuntament de Caldes pot fer una millor gestió dels residus.

En primer lloc, com la ciutadania, generant menys residus en el seu dia a dia i en aquells actes que s’organitzin des del consistori. Per exemple, minimitzant l’ús de paper a les oficines tot promovent la seva reutilització; tenint cura en la optimització dels recursos tecnològics, fent servir dispositius eficients i amb una vida útil de llarga durada; i afavorir aquells proveïdors que segueixin polítiques d’eficiència energètica.

En segon lloc, cal realitzar els canvis necessaris per aconseguir una gestió de residus més eficient. Durant l’estiu del 2019 s’ha començat a replantejar i variar els dies de recollida per fracció, atenent a les necessitats dels ciutadans.

D’altra banda, s’està estudiant amb l’empresa concessionària GBI la recollida directa a alguns comerços per tal que els residus d’aquests no col•lapsin els contenidors on també va la brossa domèstica de la via pública i es minimitzi l’impacte d’algunes zones. Al mateix temps, s’estudiarà la possibilitat d’implantar el porta a porta a partir de les possibilitats que ofereixin les condicions contractuals amb dita empresa.

Respecte a les ordenances, està previst fer un estudi, per tal d’establir hàbits d’actuació que facilitin una bona gestió i que puguin permetre sancions en cas d’incivisme (voluminosos, caques de gos, burilles, mal reciclatge als contenidors...)

Accions que ja estan en marxa
burillesDurant el mes de novembre i en col•laboració amb GBI, es va posar en marxa la figura de l’agent cívic amb l’objectiu de copsar els hàbits de la ciutadania i del comerç pel que fa a la gestió de residus i al civisme en via urbana (caques de gos, burilles a terra...). Aquest agent estarà en actiu durant dos mesos.

També estan programades petites accions com la incorporació de cendrers en alguns espais de la via pública per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de dipositar les burilles al lloc adequat i campanyes de sensibilització i informació constant a les xarxes.

Cal destacar també que l’Ajuntament està obert als suggeriments i vol potenciar la complicitat dels grups de ciutadans que ja s’estan organitzant per col•laborar amb la sostenibilitat del nostre poble.



I a nivell supramunicipal?

La Generalitat està preparant l’avantprojecte de la nova Llei de prevenció i gestió de residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya.

L’objectiu és alinear les polítiques que Catalunya haurà d’emprendre en els propers anys amb les establertes per la Unió Europea en matèria d'economia circular (reduir el consum de recursos i mantenir en circulació els recursos consumits) i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

Es tracta de de treballar en la prevenció i, particularment, en la millora de les pautes de producció i consum, establint les bases per a un impuls important de la recollida i del tractament de tots els residus, inclosos els fluxos de residus industrials, domèstics, de la construcció, ramaders, sanitaris, comercials, etc.,

Entre d’altres actuacions, aquesta llei proposa l’adopció de sistemes de recollida que siguin més eficients pel que fa a la quantitat i qualitat dels residus recollits selectivament; la promoció de la recollida selectiva de fluxos de residus emergents o bé que no han assolit encara nivells òptims; o la millora de la transparència amb relació al cost de la gestió dels residus, assumint i visibilitzant l’encariment, per la via de la fiscalitat, del cost de la gestió en abocadors i incineradores.

Actualment el Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte, i al mes d’octubre es va iniciar el procés participatiu que finalitzarà el 31 de gener del 2020.

Informació publicada el 12 de desembre de 2019Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05