Pancarta 07
Pancarta 01
Pancarta 08
Pancarta 02
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
L´ antiga premsa de vi restaurada, nou punt turístic de la vila, ja es pot veure a l´esplanada de Can Muntanyà
L´acte d´inauguració es va celebrar el dissabte 14 de desembre dins de la Festa Major de Santa Llúcia, a continuació de la presentació del programa de commemoració dels 800 anys de la fundació de la vila

Festa Major petita 19

conferencia 800El dissabte 14 de desembre, Caldes d’Estrac va celebrar una de les jornades més intenses de la programació de la Festa Major Petita. A les 11h, a la Fundació Palau, es va acollir la presentació del programa de commemoració dels 800 anys de la fundació de Caldes.

premsa viL’alcaldessa de Caldes d’Estrac, Rosa Pou, va obrir els parlaments donant la benvinguda a tots els assistents i agraint la tasca de totes les persones que han treballat per reunir els arxius i conèixer la història “fent que el passat sigui present”.

A continuació va prendre la paraula el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, que va oferir una panoràmica a tots els presents sobre la situació econòmica i social que vivia Catalunya quan es va fundar la vila de Caldes, fet que es situa el 9 de juliol de l’any 1219 quan els senyors del Castell de Mata van cedir a Pere Grony , la part corresponent al que avui diríem Dalt de Caldes, perquè pogués construir un asil o casa de repòs per a malalts i peregrins.

premsa viAl seu torn, el membre de la Comissió Ciutadana Caldes d’Estrac 800 anys d’història, Albert Batlle, va aprofundir, entre d’altres temes, en el personatge de Pere Grony, un nom recurrent en els arxius d’història i present en diverses obres tant importants com la mateixa Santa Maria del Mar.

premsa viEl regidor de Cultura, David Salvà, va concloure la xerrada, anunciant que properament es donarien a conèixer les diferents activitats relacionades amb la commemoració dels 800 anys.

A continuació, a les 12h, tots els assistents van traslladar-se a l’esplanada de Can Muntanyà on va tenir lloc l’acte d’inauguració del nou punt turístic de Caldes que exhibeix una premsa de vi antiga i que ja forma part de la ruta històrica de la vila.

Aquesta premsa de vi, originària de la finca “Can Paianu”, va ser cedida a l’Ajuntament el 2018 per Roman Ortega i Nàdia Tarrida, i durant aquest any s’ha procedit a la seva restauració amb l’empresa Restauracions Arquitectòniques i la col•laboració de l’entitat Arrels Cultura, implicada des del primer moment en el projecte i la recuperació de la memòria històrica i cultural de la vila.

premsa viDurant la presentació d’aquesta peça, Pou va fer un agraïment especial a la família que havia fet la donació “per la seva sensibilitat” i per enriquir la memòria històrica de la vila amb un record viu “dels nostres avis que treballaven la terra per elaborar el vi”.

Mercè Artigas, de l’entitat Arrels Cultura, va posar de relleu la tasca realitzada per Francesc Vila, autor del text explicatiu del faristol que acompanya la premsa de vi, i va dedicar unes paraules a rememorar l’activitat de les finques que feien vi a Caldes.

L’acte va finalitzar amb una degustació de vins del Maresme a càrrec de Ca l’Adela a preus populars, on també es van lliurar les copes commemoratives dels 800 anys de la fundació de Caldes.

Llegeix el text del nou punt d'informació [+]

Informació publicada el 18 de desembre de 2019Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05