Pancarta 07
Pancarta 01
Pancarta 02
Pancarta 08
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Caldes d´Estrac: 800 anys
La taula rodona del 8 de febrer aprofundeix en els orígens de la vila

800_taula_febrer

800_taula_febrerEl dissabte 8 de febrer, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, en col•laboració amb la Comissió Ciutadana dels 800 anys, van organitzar una taula rodona amb l’objectiu de donar a conèixer i aprofundir en la història de Caldes d’Estrac, que aquest any té una especial rellevància ja que s’acompleixen 800 anys des de la fundació de la vila, en el 1219.

800_taula_febrerMés de 60 persones van assistir a la Sala Cultural, i l’esdeveniment va començar a les 18h segons el previst, amb les paraules d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, que es va encarregar de fer la presentació i de moderar l’acte.

A continuació va prendre la paraula el Dr. Xavier Soldevila, Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Girona (1991) i diplomat en Teologia per l’Institut de Teologia de Girona, que va oferir una visió panoràmica de la Catalunya del 1.200, i del poblament i l’organització al Maresme al terme de Montpalau i vescomtat de Cabrera, bisbat i comtat de Girona (Alt Maresme).

El Dr. Enric Subiñà, Doctor en Història Medieval per la Universitat de Barcelona, va centrar la seva ponència en el poblament i l’organització al Maresme al terme del castell de Mata, comtat i bisbat de Barcelona (Maresme Central), arribant fins a l’any 1400.

Finalment, Albert Batlle, historiador local, va parlar sobre la primera separació jurisdiccional de la quadra de Caldes respecte al terme del castell de Mata, el primer indici del que seria la futura demarcació municipal. Batlle es va centrar en la figura de Pere Grony, ciutadà barceloní al que l’any 1219 se li va cedir el que avui anomenaríem “Dalt de Caldes”, per a que construís un asil aprofitant les aigües termals.

Després de la intervenció de Batlle, Serrano va donar peu a que el públic assistent pogués aclarir els dubtes sobre la història de Caldes, creant així un diàleg directe entre els ponents i els espectadors on van sortir temes com la funció de les torres o l’origen dels primers pobladors de la vila.

L’acte va finalitzar amb un pica-pica per a tots els participants on es va poder continuar analitzant la història de Caldes en un to distès. Des de l’Àrea de Cultura, s’ha celebrat que aquesta trobada despertés tant d’interès i curiositat en els assistents especialment en el marc de celebració dels 800 anys d’història de Caldes.

Informació publicada el 14 de febrer de 2020Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05