quedeu-vos a casa
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTÍCIES
Continuen les tasques per netejar el tram final de la Riera
Aquesta setmana L'ACA realitzarà les analítiques de la sorra amb sediments per procedir posteriorment al seu transport a l'abocador.

sorra-rieraLes fortes ventades i la tempesta associada al temporal Glòria, viscut a Caldes d'Estrac del 19 al 23 de gener, van deixar l'accés soterrani de la riera anegat amb aigua i sorra, fent més gran l'existent embús i que ha provocat un profund embassament, entre altres afectacions en les quals s'està treballant en coordinació amb les brigades del GBI i municipal.

Davant de les afectacions patides al tram final de la Riera durant molts anys, l'Ajuntament ha vingut mantenint els darrers anys algunes reunions amb diferents delegats del govern de Catalunya per a demanar-los una actuació de neteja integral i la cerca d'una solució que faciliti el manteniment.

Com s'ha publicat en diferents mitjans, l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) destinarà més de 50 M EUR en restauració de rius i reparació d'infraestructures del cicle de l'aigua afectades pel temporal Gloria a tot Catalunya. En aquest marc, l'ACA s'està fent responsable de la neteja d'aquest tram final de la riera, iniciant els treballs poc després del temporal, tot i que ha adduït que el manteniment de les rieres és competència dels ajuntaments.

Segons informen els Serveis Tècnics Municipals, actualment, l'ACA ja ha extret la primera capa de l'embassament formada per sorra neta com es pot veure a la fotografia, però en aparèixer les sorres amb sediments, l'agència ha de seguir un protocol que exigeix fer una analítica de la sorra per dur-la a l'abocador apropiat. En espera d'aquesta analítica, l'agència ha deixat acumulada aquesta sorra en el tram més pròxim a la zona urbana, i l'acabarà portant a l'abocador adequat quan l'analítica dictamini la naturalesa dels residus.
L'ajuntament ha demanat a l'ACA que no esperin als resultats i que procedeixin al transport d'aquesta sorra a un altre punt provisional del municipi per tal de no crear més afectacions, ja que s'espera que aquests resultats no arribin abans d'un mes.

Segons ha informat l'ACA al regidor de Medi Ambient, Òscar Baró, aquesta setmana realitzaran les analítiques de la sorra amb sediments, reprendran l'abocament al mar de la sorra neta, i estan estudiant la petició de l'Ajuntament de la retirada immediata de la sorra bruta a un punt provisional fóra de la riera i proper a l'abocador.

El dia 31 de gener l'ACA va iniciar els treballs sense previ avís a l'Ajuntament i van començar de forma indeguda talant uns tamarius (vegetació plantada a la sorra) i abocant la primera sorra extreta al mar. El mateix matí, tan aviat l'Ajuntament va ser-ne coneixedor, regidors i tècnics de l'Ajuntament es van adreçar als treballadors de la platja i van aturar la tala de tamarius així com l'abocament de la sorra que fos bruta al mar, posant-se en contacte també amb els coordinadors dels treballs encarregats per l'ACA per a fer-ne seguiment i assegurar que no es donessin més incidències com les del primer dia de l'actuació.

Segons els Serveis Tècnics Municipals, aquest embassament es deu a la lleugera diferència de nivells entre la Riera i el mar. Tot i ser un desnivell mínim, la Riera es troba per damunt del mar.

Ja en el 2008, des de Serveis Tècnics Municipals es va presentar una proposta en una reunió informal amb la Demarcació de Costes de Catalunya: la construcció d'una escullera amb rocalla formigonada, amb mínim impacte sobre el paisatge, que permetés l'entrada de la maquinària per poder fer un correcte manteniment. En aquells moments la proposta es va desestimar.

Recentment, a més, en les visites del Delegat Territorial del Govern de la Generalitat, tant l'any 2017, com al 2019, s'ha demanat la realització d'una inversió per a la correcta circulació de l'aigua. Segons el regidor de Governació i Serveis Urbans, Joan Baró, la proposta va ser admesa a tràmit per al següent pressupost de la Generalitat, però la situació de no tenir pressupostos aprovats des del 2017 ha contribuït al fet que encara no s'hi han dedicat els recursos necessaris.

S'espera que ara, després de les conseqüències patides pel temporal, es pugui posar un cop més sobre la taula la solució de l'escullera formigonada per solucionar els embassaments que provoquen tempestes i temporals.

Informació publicada el 4 de març de 2020Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05