anims
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
TORRES DE GUAITA
  • torre guaita

  • Al llarg del segle XVI les poblacions de la costa van prendre mesures per a defensar-se de les incursions dels corsaris turcs: D'aquesta forma va iniciar-se la construcciķ de torres de guaita. El poble de Caldes estā perfectament envoltat i vigilat per les torres de guaita, la Torre dels Encantats, la Torre Busquets i la Torre de les Heures. Totes tres sķn de planta circular i, en el cas de la dels Encantats i la Busquets, existeix una llegenda, amb princesa inclosa, que ha donat peu als noms dels gegants de la vila, Fātima i Busquets.

    La Torre dels Encantats pot tenir el seu origen a mitjan del segle XI. Alguns autors creuen en la possibilitat que fos construīda a partir d´una fortificaciķ que ja existia en aquesta data. En el segle XVI se li va adossar la muralla circular que encara avui la caracteritza. Ja al segle XIX, es va utilitzar com a estaciķ intermčdia de la xarxa de telčgrafs  ōptics.

    torre verdaEl nom d´aquesta torre el determina una llegenda molt popular a Caldes, divulgada per J. Salarich. Fa molt temps, els habitants de la poblaciķ van comenįar a veure formes fantasmagōriques que passejaven pels voltants de la torre. Perō aquestes aparicions eren fantasmes, sinķ que es tractava als membres de l´escolta de la princesa  sarracčnia Fātima, que havia acudit a Caldes per curar-se d´una terrible malaltia. Fātima baixava amb un seguici a prendre les aigües, vestint tots ells robes blanques que els hi hauria atorgat aquest aspecte misteriķs i fantasmagōric.

    gegants fatima i busquetsSegons la llegenda, Fātima coneixia les qualitats de les aigües de Caldes per la seva esclava Elionor, capturada per una expediciķ de corsaris que van saquejar la poblaciķ. La seva bellesa va impedir que fos maltractada pels pirates i va ser atorgada com esclava a la princesa Fātima, que patia de lepra. Els metges no torbaven remei a la seva malaltia i Elionor, que s´havia guanyat la confianįa de la princesa, li va recomanar els banys termals de la seva poblaciķ. Així va ser com Fātima va viatjar fins a Caldes acompanyada d´Elionor i es van allotjar a la torre que quedava als afores de la poblaciķ. El tractament va resultar tot un čxit i la princesa no tan sols va curar la seva malaltia, sinķ que també ca esdevenir una persona molt més afable, generosa i benčvola. Com a mostra d´agraīment de la princesa Fātima  a Caldes, va cončixer un distingit ciutadā, Busquets, de qui es va enamorar i amb qui es va acabar casant. Busquets estā vinculat a l´altre torre de vigilāncia, la Torre Busquets.

    Avui aquesta llegenda esdevé un testimoni de les propietats de les aigües termals que des de temps passats han atret a molts visitants a Caldes d´Estrac.  Per recordar-ho, Fātima i Busquets sķn actualment els personatges que representen els gegants de la poblaciķ.

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaįa de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05