quedeu-vos a casa
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
FESTES I CULTURA POPULAR

Al llarg de l'any, la regidoria de Cultura programa tot un seguit d'actes, exposicions, conferčncies, xerrades, ... i organitza i colˇlabora en actes ja tradicionals com la celebraciķ de Sant Jordi, l'Onze de Setembre, les festes de Nadal, la Mostra Literāria del Maresme, etc.

actes culturals


Les figures de la cultura popular caldenca

Els gegants de Caldes d'Estrac, Fātima, Busquets i el Nano, i els capgossos, sķn la māxima expressiķ de la cultura popular a Caldes, juntament amb la figura de foc, el drac Astharoc. La Colla Gegantera i els Diables d'Estrac fan possible que aquestes expressions culturals estiguin ben arrelades a les festes del municipi.

L'adopciķ de la figura de Fātima i Busquets com a gegants de Caldes respon a una llegenda que forma part de la histōria del municipi i que guarda relaciķ amb les torres de guaita i els poders de les aigües termals caldenques. Fa molt temps, els habitants de la poblaciķ van comenįar a veure formes fantasmagōriques que passejaven pels voltants de la Torre dels Encantats. Perō aquestes aparicions eren fantasmes, sinķ que es tractava dels membres de l´escolta de la princesa  sarracčnia Fātima, que havia acudit a Caldes per curar-se d´una terrible malaltia. Fātima baixava amb un seguici a prendre les aigües, vestint tots ells robes blanques que els hi hauria atorgat aquest aspecte misteriķs i fantasmagōric.

Segons la llegenda, Fātima coneixia les qualitats de les aigües de Caldes per la seva esclava Elionor, capturada per una expediciķ de corsaris que van saquejar la poblaciķ. La seva bellesa va impedir que fos maltractada pels pirates i va ser atorgada com esclava a la princesa Fātima, que patia de lepra. Els metges no trobaven remei a la seva malaltia i Elionor, que s´havia guanyat la confianįa de la princesa, li va recomanar els banys termals de la seva poblaciķ. Així va ser com Fātima va viatjar fins a Caldes acompanyada d´Elionor i es van allotjar a la torre que quedava als afores de la poblaciķ. El tractament va resultar tot un čxit i la princesa no tan sols va curar la seva malaltia, sinķ que també va esdevenir una persona molt més afable, generosa i benčvola. Com a mostra d´agraīment de la princesa Fātima  a Caldes, va cončixer un distingit ciutadā, en Busquets, de qui es va enamorar i amb qui es va acabar casant. Busquets estā vinculat a l´altra torre de vigilāncia, la Torre Busquets.

El gegantķ Nano, va ser triat per la colla de Geganters i Grallers de Caldes d'Estrac per retre un petit homenatge els pescadors del poble de totes les époques, escollint aquest nom per ser d´un dels pescadors més representatius de Caldes, en Nano.

gegants


Des de la seva fundaciķ l'any 1996, els Diables d'Estrac han estat els encarregats del magnífic coorrefoc que any rere any atrauen més visitants, pel renom que aquesta ha adquirit en les festes de Caldetes. El drac Astharot i la colla de tabalers amenitzen aquest esplčndid espectacle de foc i diversiķ als carrers de Caldes, que fa posar en moviment el públic, ja sigui per la pirotčcnia o pel so dels tabals.

diables


Les celebracions festives a Caldes d'Estrac

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaįa de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05